Свързани новини

07.12.2012 16:45

Русия и САЩ в конфликт заради човешките права

Видян 1273 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия ще отговори на одобрения от американските законодатели Закон Магнитски със забрана на американци да влизат в страната заради нарушаване на човешките права. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.


Вчера американският Сенат прокара Закона Магнитски, който е насочен срещу руски официални лица, които нарушават човешките права. Законът позволява също да се замразяват финансовите активи на санкционираните руснаци.


„Потвърждаваме, че Русия ще спре входните визи за американци, които са обвинени в нарушаване на човешките права", добави Лавров, който информира и американският Държавен секретар по време на среща в Дъблин.


Законът по-специално е насочен към руски официални лица, за които Белият дом смята, че имат връзка със смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски в следствен изолатор през 2009 година, но също така е насочен и към други нарушения на човешките права в Русия.


Припомняме, че юристът на фонда "Хърмитидж кепитъл" Сергей Магнитски почина в руски следствен изолатор през 2009 г. Твърди се, че не му е била предоставена необходимата медицинска помощ.


След одобрението на законопроекта руското външно министерство заяви, че това е „представление в театъра на абсурда", също така предупреди, че „ще има много голям негативен ефект върху двустранното сътрудничество".


„Странно и налудничаво е да се чуят подобни претенции за човешките права по наш адрес от политици от държавата, която през XXI век официално легализира мъченията и отвличанията на хора по света", изтъкват от руското министерство.


Въпреки че законът е насочен срещу хора, които нарушават човешките права в Русия, той също така нормализира търговските отношения с Москва, тъй като премахва поправката „Джаксън-Ваник" от 1974 година, която забранява търговските отношения с бившия Съветски съюз заради политиката срещу съветските малцинства и най-вече евреите.


Законът бе прокаран с голямо мнозинство в Камарата на представителите и Сената. Очаква се под него да се подпише президентът Барак Обама.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...