Свързани новини

07.12.2012 15:28

Корнезов: С данък конфискация създавате политическа репресия

Видян 1427 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът прие десетгодишна давност за имотите, които ще може да разследва Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Това стана с гласуваните на първо четене промени в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, известен като закон за конфискацията, предаде Пикбг.


Според вносителите този срок е съобразен с мотивите на Конституционния съд, който обяви част от текстовете в закона за противоконституционни. Така правата на държавата по закона ще се погасяват с изтичането на десетгодишен срок, считано от датата на придобиване на въпросното имущество. Срокът е съобразен с разпоредбата на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и със Закона за собствеността.


Създава се нова глава, в която се урежда обезщетяването на пострадалите от престъпления от държавата.


Законът е опасен, защото може да засегне невинни, заяви по време на дебатите в пленарна зала депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов.


„Този закон беше гордостта на Бойко Борисов,” каза още Корнезов. „Той се хвалеше и тук, и в Брюксел, даже си заложи оставката, ако законът не бъде приет. От тази гордост след решението на Конституционния съд, стана срам и за Борисов, и за тези, които го слушат,” отбеляза народният представител.


По думите му се дават държавни пари за функциониране на комисия, но не е сигурно, че тя ще е ефективна. Този закон може да се извърти в политическа репресия спрямо политическия опонент, предупреди Корнезов. Той го определи като “данък конфискация и юридическо недоносче”.


“Не недоносче, а правен Франкенщайн сте създали,” заяви на свой ред Тодор Великов. По думите му Законът за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество е опит да се замаже гафа, допуснат със Закона за конфискациите.


Христо Бисеров добави, че и в момента има дело срещу този закон в Конституционния съд и настоя да се изчака решението на съдиите. Бисеров прогнозира, че “разхождането” на този закон до КС не е приключило. По този начин той предопредели близката съдба на проекта – че няма да мине на второ четене в следващите седмици.


Според вносителя Емил Радев законът е нова материя не само за България, но и за целия Европейски съюз. „Законодателството в тази си част в редица цивилизовани страни е прието малко преди 2000 г.,” посочи той. Според него нормално е да има спорове и различни правни виждания.


Поправките бяха предложени от депутатите от парламентарната група на ГЕРБ Емил Радев, Красимир Ципов и Станислав Тончев и бяха подкрепени от 99 техни колеги, 19 народни представители се въздържаха.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец