Свързани новини

07.12.2012 11:05

Джипита искат и такса „болничен”

Видян 3431 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столични лични лекари цакат пациентите си с нова и незаконна такса. Ужилени пациенти сигнализираха Дартс Нюз, че в 28-мо ДКЦ в столичния квартал „Дружба” част от личните лекари са сложили по 3 лева такса за издаване на болничен лист. Срещу парите те не издават касов бон и обясняват наложената нова такса с мотива, че кочана с болнични листове все пак струва пари и попълването му коства усилия.


Така едно ходене при джипи за болничен излиза 6 лева, защото освен таксата за документа, пациентът плаща и потребителската, която е 2,90 лева, за която също не получава касова бележка.


 „Получавали сме сигнали за такива случаи, но по телефона, а не писмено”, потвърди пред  Дартс Нюз председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Той беше категоричен, че от такава практика губи и държавата и пациентът.


„Личните лекари са длъжни да издават касови бележки, защото са регистрирани по Закона за счетоводството. Проблем е на данъчните служби да следят дали джипитата изпълняват това”, коментира още д-р Хасърджиев.


От здравното ведомство също бяха категорични, че не трябва да се заплаща такса за издаването на болничен лист от личния лекар. Пациентът трябва да плати единствено таксата за извършения преглед, на базата на който се издава болничният лист, коментираха от здравното ведмоство.


Въпросът за издаването на касова бележка за заплатена потребителска такса пък бил в компетенциите на НАП.


Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров заяви, че няма информация за такава практика сред личните лекари и коментира, че вината за неиздаване на  касова бележка е 50 на 50 между пациент и личен лекар. „Който си е поискал касов бон, са му го издали. Както е длъжен търговецът да издава касов бон. Личните лекари ги накараха да се регистрират като търговци, така и ползвателят на услугата, т.е пациентът е длъжен да си поиска бележката. Този, който не си е поискал, също е в нарушение”, обясни шефът на джипитата.


„Ако политиците се замислят, може да се направи така че пациентите да не заплащат, а всичко да се поема от НЗОК. Няма как да стане на този етап обаче, след като касата отделя едва 6,5 % от бюджета си да плаща за дейности на общопрактикуващите лекари. Таксата е измислена от тях, не са я измислили лекарите”, коментира още д-р Любомир Киров.


„Броят на подалите заявление за членство в СДС започна да расте след решението на НС за излизане от Синята коалиция, взето през месец май, и се увеличава лавинообразно след опитите за създаване на фракции в СДС и бойкота на кандидатурата на президента Петър Стоянов за конституционен съдия, организиран от народните представители на СДС“, са категорични от ръководството на сините.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и