Свързани новини

29.11.2012 11:47

Криминализират нападението над лекар - затвор от 1 до 15 години

Видян 1295 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Затвор от 1 до 15 години за тези, които нападнат медицински лица гласуваха депутатите на първо четене с промяна в Наказателния кодекс. Размерът на присъдата ще зависи от степента на нанесените телесни повреди. Инкримирането на посегателството над лекари се дискутира от доста време, но едва сега се прави подобна законодателна промяна.


Нападателите на лекари ще бъдат вкарвани в затвора, предвижда промяна в Наказателния кодекс, която бе приета на първо четене от депутатите. Мярката бе подкрепено от 88 от общо гласувалите 91 народни представители. Лишаването от свобода на съответния нападател ще зависи от нанесените телесни повреди на лекарите и останалия персонал в лечебните заведения.


Преди дни от Националната асоциация на работещите в спешната помощ алармираха, че няма лекар от отдела, който да не е ставал жертва поне на вербална агресия. Медици изпратиха писмо и до председателя на НС и други институции в страната, чрез което информират за нападения над свои колеги.


От 5 до 15 години затвор се предвижда за нападателите на медицински лица при нанасянето на тежки телесни повреди. При средна телесна повреда наказанието е от 3 до 10 години лишаване от свобода, а при лека телесна повреда – съответно от 1 до 5 години затвор.


Има редица случаи на бити лекари, чийто нападатели са били глобявани само за дребно хулиганство. Съответната глоба за това престъпление е между 150 и 200 лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог