Свързани новини

25.11.2012 16:51

1550 перничани без дом за зимата

Видян 1240 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 22 май тази година рекорден трус от 5,8 по Рихтер удари Перник, а 6 месеца по-късно 1550 жители на града са бездомни на прага на зимата. Техните жилища са били разрушени или изпаднали в негодно състояние заради стихията, но и до днес, въпреки обещанията от институциите, остават забравени. 48 семейства, които са изгубили собствените си домове, са настанени във фургони, както на фронта. Там им липсват елементарни битови условия. Други 49 семейства чакат за общински жилища, докато реконструират техните пострадали от труса. Дотук сметката показва 250 бездомници. Най-голям е проблемът с 1300 души, временно настанени в държавни „жилища”. Въпросните вехти и разбити блокчета на по 60-70 години обаче са собственост на фирмата Мини – Перник. Тя пък е в ликвидация. По тази причина има отказ за финансиране от Държавната комисия, която трябва да реши проблемите след бедствието. Понеже някои от блоковете са без покриви, а други са с такива, през които се процежда всичко, хората са благодарни на природата, че 6 месеца почти не валя, а снеговете са още далеч. В момента общината, чиито сметки са блокирани от държавата, прави всичко възможно поне да оправи покривите на тези хора, обясни пред НБТ кметът на Перник Росица Янакиева. По нейните думи, ако държавата не вземе много спешни мерки и зимата завари общо над 1550 души на улицата, без реален дом, както са в момента, властите могат да очакват всички тези хора, заедно с техни близки, познати и приятели – целия областен град, да се изсипе на мощен протест на жълтите павета.


По нейни думи много малка част от нужните 25 милиона лева за възмогване след бедствието, са били осигурени от държавата при бюджет за аварии 77 млн. Дарителските кампании са финансирали решаването на отделни случаи, но те не могат да дадат съществен принос при такива огромни нужди. Организираните от правителствената комисия доброволци пък, поради липса на професионални знания и опит, не са съумели да помогнат с много на хората от града. Така общото положение продължава да бъде бедствено. Перник продължава да бъде настръхнал и по друга причина. Една година след отвличането и убийството на тийнейджърката Мирослава и след неизяснената смърт на единия от похитителите й Стойчо, следствието не е стигнало до никъде. Напротив, въпросите са много повече и по-сериозни от отговорите. Само половината джакпот от тотото дава основание на граовците за малко оптимизъм в безрадостния им живот, особено след като съгражданинът им, който спечели над 4,5 млн. лева обяви, че ще ги изхарчи в Перник.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!