Свързани новини

23.11.2012 17:35

Проверяват Фонда за научни изследвания заради съмнения за злоупотреби

Видян 1749 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Назрява скандал във Фонда за научни изследвания към министерство на образованието. Два национални всекидневника публикуваха статии, в които твърдят, че средствата за научни изследвания се отпускат на фирми, близки до Нов български университет, чиито бивш ректор е просветният министър Сергей Игнатов. Той разпореди незабавна проверка по случая.


Следващата седмица ще бъде направена ревизия на Фонда за научни изследвания към министерството на образованието. Одитът бе предизвикан от появили се в пресата информации, че ще бъдат финансирани проекти на 17 фирми и организации, близки до Нов български университет, чийто бивш ректор е просветният министър Сергей Игнатов. Те щели да получат около 5 милиона лева от общо 21 милиона лева.


В схемата е намесен и директорът на Фонда професор Рангел Гюров, който пък е и по настоящем преподавател в Нов български университет. И Игнатов, и Гюров отрекоха обвиненията и дадоха за пример процедурата през 2011-а година, когато просветният министър лично задраскал и отказал финансиране на проект на НБУ, за да не се спекулира с факта, че той е бил негов ректор.


"Тази година същото лице кандидатства отново и печели защото НВУ не прави никакво изключение от другите университети само защото министърът е от там или аз съм от там. Миналата година абсолютно неправилно беше отстранен този проект, макар че беше спечелен, за да не би някои нещо да каже. Тази година бе спомената, че по отношението към всички университети кой откъде е просто е безсмислено.", коментира проф. Рангерл Гюров.


"Целият натиск, който се оказва върху това, че се разпределят неравномерно пари и се говори за управителя на фонда, за шефа на изпълнителния съвет, показва навици от предишни години, когато един човек е трябвало да се договаря и да разпределя проектите. Въпросите могат да бъдат към тези над 400 рецензенти, 12 експертни комисии, които са оценявали проектите, а не към личности. Много от имената, за които се споменава, че са спечелили проекти, всъщност нямат такива.", заяви Сергей Игнатов.


Друг скандал около фонда за научни изследвания е назначаването на директора Рангел Гюров. Той бе обвинен, че в действително не е професор.


"Имам диплома за професор от Руанда с признание в Португалия, което автоматично ме прави професор в европейските страни. От друга страна, съгласно сегашния закон в дипломата не съществува понятието диплома на професор. Това са стари понятия, понятието е длъжност. Аз съм на длъжност професор както е и в чужбина.", обясни Гюров.


Част от учените недоволстват и срещу уволнението на един от членовете на фонда – професор Мирослава Кортенска. От фонда пък обясниха, че са я отстранили поради подозрения в злоупотреби и присвояване на близо 20 хиляди лева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп