Свързани новини

21.11.2012 10:20

Скандалът със сделката на СДС и ГЕРБ ще надмине "Марковска"

Видян 1846 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентарната група на СДС не е знаела за номинацията на Петър Стоянов за конституционен съдия. Депутатите разбрали за нея във вторник при обявяването на кандидатурата, издигната от сините, от техния лидер Емил Кабаиванов.


Народният представител Димо Гяуров разчете пред bTV ситуацията като „навяваща нещо непочтено и задкулисно”.


„Фактологията и хронологията говори за това. Трябваше да се направят консултации и дебати и едва тогава да се отиде при Борисов, ако някой изобщо е ходил при Борисов. Не е изключено да се стигне до парадокса, при който Петър Стоянов да получи гласовете на ГЕРБ, а не и тези на Синята коалиция. Обидното е, че някой се опита да ни употреби. За мен няма съмнение, че тук става въпрос за "мечешка прегръдка" от страна на ГЕРБ към СДС”, коментира развоя на събитията около КС след оттеглянето на Венета Марковска синият депутат.


С него се съгласи и представителят на БСП Мая Манолова, която предрече, че „скандалът със сделката между ГЕРБ и СДС ще надмине и този с Марковска”.


„Досега управляващите разиграваха фасадна декомрация, правеха се, че институциите имат значение, но сега го удариха през просото. Сега стана ясно как се взимат решенията - че институциите нямат значение, а правилата са прах в очите на хората. Защо се прави тая бутафория? Ясно е, че решението е взел Борисов, оттук нататък ще се играе един театър. Ние сме реално в условията на автокрация”, каза Манолова, повтаряйки думите на лидера на социалистите отпреди ден, който също обвини кабинета в автокрация.


 Мая Манолова заяви, че Стоянов сам трябва да си решава какво ще прави в създалата се ситуация и дали ще иска да се замеси в скандала.


„Важното е, че благодарение на ГЕРБ, СДС са на командно дишане в момента”, подчерта червеният депутат.


Независимият Димитър Чукарски пък бе по-краен в мнението си за решението да бъде номиниран Петър Стоянов за КС.


„Аз съм против бивш президент да се намесва по такъв начин в държавните дела, да е конституционен съдия. Той олицетворява държавата и би трябвало да работи за нейния имидж в чужбина, както и прави Стоянов в момента. За КС бих подкрепил Йордан Соколов, например”, допълни Чукарски.


„Самото номиниране на СДС не е наш проблем, ще подкрепим кандидатура, която отговаря на изискванията на закона”, заяви от своя страна Красимир  Ципов от ГЕРБ.


Съюзът на демократичните сили номинира Петър Стоянов за конституционен съдия след среща с премиера Бойко Борисов.


 


Лидерът на сините Емил Кабаиванов поиска срещата, на която Борисов обеща подкрепа за кандидата, който СДС предложи, с условието той да е „най-добрият и най-достойният“, избран по прозрачна процедура.


Номинацията стана възможна, след като на 16 ноември правната комисия в парламента предложи да бъде открита нова процедура за избор на конституционен съдия в опит да разреши кризата около  проваления избор на Венета Марковска, припомня Днес.


Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев напусна официалната церемония по полагането на клетва и Марковска не успя да встъпи в длъжност.  Самата Марковска вече обяви, че смята да се оттегли в пенсия.Петър Стоянов пък поиска три дни, за да реши дали да приеме номинацията за КС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за