13.11.2008 15:12

300 000 захвърлят цигарите заради повишението на цените

Видян 2625 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 4.2000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 300 000 българи се очаква да откажат пушенето заради предстоящото в началото на идната година увеличение на цените на цигарите. У нас пристрастени към вредния навик са около 3 милиона души. Според статистиката при драстично поскъпване, до 10% от пушачите късат с порока, обясни пред 19` народният представител Ясен Попвасилев.
Скокът на цените на цигарите, който предстои в началото на 2009 г. в следствие на повишението на акцизите, гласувано от депутатите вчера на първо четене, ще бъде до тройно по голям в сравнение с тазгодишния. При така заложените в закона изменения на ставките, а именно от 37 лв. за 1 000 къса плюс 35% от продажната цена акцизът да нарасне на 40,5 лв. плюс 42%, излиза, че най-масовите български цигари Victory ще поскъпнат с 80 ст. и вместо за 2,75 лв. вече ще се продават за 3,55 лв. При вносните цигари от престижния клас поскъпването ще бъде още по-осезаемо. Така например за кутия Marlboro пушачите вече ще се бъркат 4,45 лв. или с 95 ст. отгоре. „Представителите чуждите марки могат да не се съобразят напълно с покачването на акциза, но от „Булгартабак“ са длъжни да го нправят, защото в противен случай трябва да работят или без печалба, или на загуба“, обясни депутатът. Не веднъж негови колеги, сред които и ексминистъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров са алармирали за тревожното понижаване на дела, който държи „Булгартабак“ на родния пазар. Според синия избраник тенденцията дружеството да се обезценява се запазва, тъй като през 2005 г. компанията е реализирала 98% от продажбите на цигари в страната, при не повече от 65% в момента.
Като тревожна тенденция се очертава и разликата между цените на по-ниския и средния клас цигари, която ще се увеличи значително след промените в налога. Ако при по-елитните марки се очаква увеличение с близо 1 лв., то Viceroy, Assos, Karelia, както и родните GD, Средец и Мелник например, ще поскъпнат с около 70-75 ст. Така за GD пушачите ще се бъркат 3,25 лв., вместо 2,50 лв. Ясен Попвасилев е категоричен, че голямата разлика ще насочи много от пристрастените към никотина, които в момента предпочитат марките от престижния клас към по-евтините цигари, при които поскъпването ще бъде по-слабо. „Това неминуемо ще провокира повишаване на контрабандата“, категоричен е парламентаристът. Той уточни, че Европа изисква през 2010 г. ставката у нас да достигне 64 евро за 1 000 къса. Въпреки това увеличението на акциза може да стане по-плавно, твърдят от опозицията. Депутатите от СДС ще предложат преди гласуването на промените на второ четене, налогът да бъде закован на 40% плюс 39 лв. за 1 000 къса. Според изчисленията им така цената на Victory ще стане 3,30 лв., а не 3,55 лв., на Marlboro – 4,15 лв. вместо 4,45 лв., а на GD и Средец – 3 лв. или с 25 ст. по-ниска от тази, която ще наложи гласуваното от парламента изменение на закона.


Половин милион италианци скъсаха с порока за година


От 11 милиона пушачи в Италия поскъпването на цигарите накара половин милион да скъсат с порока в периода от средата на 2007 до средата на 2008 г. Съотношението у нас е друго, тъй като скокът на цените се приема доста тежко от значително по-неплатежоспособния българин. Ако в близко бъдеще се приеме и предложената от здравното министерство тотална забрана за пушене на обществените места, броят на отказалите цигарите в страната може да достигне и милион. В Испания например заради въведеното вето 1,2 милиона са се отказали от вредния навик. От родното ведомство са твърдо решени да прокарат забраната заради притеснителната статистика, според която 48,8 на сто от 16-годишните деца в България пушат, а 21,6% от смъртните случаи са вследствие на заболявания, причинени от никотина.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева