Свързани новини

07.11.2012 10:36

Брюксел ни разследва за цената на електроенергията

Видян 1382 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Еврокомисията е започнала официално разследване на механизма за формирането на цената на тока в България. То е провокирано от сигнал, който е подаден от Българската ветроенергийна асоциация на 25 октомври, във връзка с въвеждането на такса за пренос на ток от ВЕИ към разпределителните дружества. 

Миналата сряда в комисията са разгледали сигнала и е решено да се отвори процедура на разследване. Във връзка с него от Брюксел пратиха въпроси до ДКВЕР за формирането на цената на тока, потвърди председателят на държавния регулатор Ангел Семерджиев. 

„Въпросите са свързани с това как се формира точно цената и дали в нея се отчитат всички разходи“, обясни Семерджиев. Според него механизмите за подпомагане на производството на възобновяеми източници в България са достатъчно добри. 

„Дружествата обаче не могат сами да определят колко да произвеждат и колко да им се плаща“, категоричен беше шефът на регулатора. 

Преди няколко дни заради опасенията си, че ще се увеличи присъствието на ВЕИ в дела на енергията в страната ни, Семерджиев прогнозира и по-високи цени на тока. На следващия ден обаче се опроверга и обясни, че цената дори може да бъде намалена заради по-евтиния газ, който ще купуваме от Русия. 

„Единственият фактор, който би могъл да повлияе на цената на електроенергията, е голямото количество възобновяеми енергийни източници, които трябва да се изкупуват на преференциални цени. На този етап няма друга причина за поскъпване“, каза Семерджиев. „Ако се вдигне много цената на парниковите емисии, която е пазарна величина, ще има поскъпване, но дори и тогава има резерви да се омекоти този удар“, поясни още той.




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак