Свързани новини

05.11.2012 16:07

Дянков иска десятък и върху разплащателните сметки

Видян 2541 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В този свят са неизбежни само две неща – смъртта и данъците, е казал великият Бенджамин Франклин. Оказа се, че амбицията на финансовия министър Симеон Дянков да ни обере до шушка с данък върху лихвите стигна още по-далеч. 

С десятък да се облагат всички сметки в банка. В това число влизат получаване на заплати с дебитни карти, детски влогове и срочни и безсрочни влогове. Това следва от писмено предложение, внесено до бюджетната комисия, пише вестник 24 часа. 

Текстът е данък да има за лихви по „депозитни сметки в банки“. Става въпрос за „банкови сметки за съхранение на пари, платими на определена дата (падеж) или други, предварително договорени условия“, цитира медията. 

Според експерти, ако определението остане, то десятъкът ще засегне всички сметки и влогове. „Да, знам за този проблем. Ще прецизираме текста, преди да влезе в Пленарната зала“, коментира шефката на Бюджетната комисия Менда Стоянова. 

След първото четене на закона за ДДС, с който се въвежда облагането на лихвите, Стоянова заедно с заместник-министърът по финансите Владислав Горанов обещаха разплащателните сметки и безсрочните влогове, в това число детските, да останат освободени от налога.

Другите предложения, които ще влизат в комисия, предвиждат с окончателен данък да се облага брутната сума на лихвите по депозирани сметки. Ставката е 10%. Налогът ще се удържа от банките, които ще го внасят по сметки на Националната агенция по приходите до края на месеца, следващ този на начисляване на дохода.

Ако бъде одобрен от парламента, новият данък ще влезе в сила от 1 януари, стана ясно в началото на октомври. Въвеждането му ще вкара в хазната допълнително 120 млн. лв. Целта обаче не била чисто фискалният ефект. Според финансист №1 така ще се въведе равнопоставеност, защото в момента единствено доходите от лихви не се облагали с 10-процентен данък. 

Малко след това синдикатите поискаха оставката на вицепремиера заради „взривяване на социалния диалог“ и го обвиниха, че е прескочил Националния съвет за тристранно сътрудничество. „Финансовият министър Симеон Дянков направи луди хората, депутатите, дори премиера с изцепката за 10-процентния данък върху лихвите по депозитите“, заяви тогава лидерът на КТ Подкрепа Константин Тренчев. Оттам напомнят на вицепремиера, че съгласно Кодекса на труда държавата трябва да регулира трудовите и осигурителните отношения и въпросите на жизненото равнище след консултации и диалог с работниците, служителите, работодателите в дух на сътрудничество, взаимни отстъпки и зачитане на интересите на всяка от страните.




Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

телец