Свързани новини

05.11.2012 10:43

Американците ни заформиха мегаскандал

Видян 1576 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Антибългарският филм "Трето полувреме" на македонския режисьор Дарко Митревски е между 10 кандидати за номинация за Оскар за най-добър чуждоезичен филм, които ще бъдат представени в Лос Анжелис. Тези филми ще бъдат прожектирани от 1 до 7 ноември на американския филмов пазар, съобщава агенция МИА, цитирана от БТА.
Филмът ще бъде прожектиран днес в Бевърли хилс в рамките на така наречените прожекции за Оскар, които се организират от международната мрежа за представяне на европейско кино European Film Promotion и програмата за медии на ЕС.


Изпратени са над 1700 покани до професионалисти и дистрибутори, а членовете на Американската филмова академия са поканени от американския публицист Татяна Детлофсон, ангажирана с промоцията на европейските филми на прожекциите за Оскар, отбелязва агенцията.


"Трето полувреме" е филм, чието действие се развива през Втората световна война, а сценарият му, според български евродепутати, "търси насаждане на омраза срещу България". Във филма има сцени, в които българската армия помага на германската в транспорта на евреи в лагерите на смъртта.


Премиерата на филма бе през септември на фестивала "Братя Манаки" в Битоля. Тогава режисьорът Дарко Митревски каза, че цяла година са го преследвали слухове във връзка с филма, чиято цел била "този филм изобщо да не се появи".


"Правеха се възражения в Европейския парламент, опити пред чешкото правителство да спре парите, 11 месеца бях оплюван в техните (българските - бел. ред.) медии и намирах части от интервюта, които никога не съм давал, и изказвания, в които говоря против българския народ - нещо, което никога през живота си не бих изговорил", каза Митревски след премиерата на филма в Македония през септември.


Тогава режисьорът показа куп архивни документи, които по неговите думи показвали на чия страна е била България в началото на 40-те години и по чие нареждане на 11 март 1943 г. 7200 македонски евреи са били събрани от домовете им и депортирани в лагера Треблинка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.