Свързани новини

31.10.2012 16:56

Румъния и Турция строят ЯЕЦ-и до двете ни граници

Видян 2687 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Понеже е супер неизгодно да се строят ядрени електроцентрали и понеже на никого не е нужно да се произвежда нов ток на Балканите, съседите ни се юрнаха да вдигат ядрени централи.


Поредната „ненужна“ ЯЕЦ в северните ни комшии румънската Черна вода е на път да получи китайско финансиране от компанията Чайна Гуандун груп, което ще покрие 40% от средствата за 3-и и 4-и блок. Това стана ясно от думите на държавния секретар в министерството на икономиката Родин Трайку. Проектът, оценяван на 4 милиарда евро, беше стартиран през 2007 г., а работите се очакваше да започнат през 2010 г. След оттеглянето на компаниите ЧЕЗ, ЕрВеЕ, Ибердрола и ЖеДеЕф Сюез от инвестицията в края на 2010 г., той бе блокиран, защото правителството не успя да привлече други партньори. След оттеглянето на четирите компании румънската държавна компания Нуклеарелктрика стана притежател на 86 на сто от консорциума, който трябваше да изгради двата нови блока. Единствената атомна електроцентрала в Румъния – АЕЦ Черна вода - работи с два реактора, които покриват около 18 % от годишното производство на електроенергия на национално ниво.


Черна вода носи името на града, в които се намира, и е само на 40 километра от Силистра.


За да е по-ясна картината, още една ненужна никому централа се вдига под носа ни само на 1 километър от Резово. Става въпрос за турския проект до границата, който бе обявен официално от южната ни съседка. Атомната централа ще се намира в района на град Игнеада, който се намира на брега на Черно море на няколко километра южно от устието на река Резвая.


„Все още решението не е окончателно, но това е фаворитът засега“, съобщи преди дни министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. Мотивът бил, че рискът от земетресение там е нисък, а близостта до морския бряг предоставя възможност за транспорт на реакторите и дава достъп до водни ресурси.


Примерите, които опровергават теориите, че българската АЕЦ Белене е икономически неизгодна и ненужна, са много.


Междувременно стана ясно, че президентът Росен Плевнелиев е определил 27 януари 2013-а за дата на произвеждане на национален референдума за Белене. Тогава ще трябва да отговаряме на въпроса „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!