Свързани новини

30.10.2012 15:26

Токът скача поне с 3-4%

Видян 1196 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
Ново шоково поскъпване на електроенергията ни очаква следващото лято. Прогнозите са крайната цена на тока да нарасне поне с 3-4% от 1 юли 2013-а заради довабката за зелена енергия. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Стряскащите сметки показват, че само за година сметките ни за ток ще скочат с цели 18%. Интересен е фактът, че поредното увеличение се случва по-малко от месец след като Кабинетът назначи специална комисия, която да следи изкъсо работата на регулатора и да наблюдава дали работата им е прозрачна и изцяло в интерес на хората. Тя бе сформирана по настояване на премиера Бойко Борисов след множество критики от опозоцията за цените на тока и поскъпването му от 1 юли 2012-а с 13,6% вместо с 10%. И така Семерджиев подчерта, че преференциалните цени на „зелената енергия“ не са били променяни, а въвеждането на цени за достъп е направено с цел допълнителните разходи на електроразпределителните дружества за изкупуване на енергията от ВЕИ на преференциални цени да се поеме от тези, които предизвикват разходите - производителите на „зелена енергия“, а не от крайните потребители. Досега имаше няколко протеста на производители на енергия от ВЕИ срещу таксата. Те твърдяха, че тя ще им струва около 40 процента от приходите. Преди седмица пък Световната банка призова в писмо българското правителство за незабавната намеса в едно от последните решения на регулатора, засягащи възобновяемите енегрийни източници – именно таксата за достъп. „По наши изчисления цените за достъп компенсират направените разходи за тази година. От следващата година обаче тези разходи вече трябва да се предвидят в новата ценова рамка и ще бъдат отразени в крайната цена на електроенергията“, обясни шефът на ДКЕВР.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Превърнете активността си в предприемчивост

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Превърнете активността си в предприемчивост,