Свързани новини

15.10.2012 11:56

Трайков бил част от енергийния октопод

Видян 2718 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Как функционира Триглавата ламя на българската енергетика, показа разследване на Диляна Гайтанджиева и TV7. Още в неделя телевизията показа бягството на бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков от камерите на TV7. Трайков бе подлъган да се появи за интервю от американски журналисти само минути, след като отказа разговор с Гайтанджиева. Защо обаче Трайков се страхува толкова да застане пред камерата и да отговори на поставените въпроси? Едни и същи обръчи от фирми доминират българската енергетика, колкото и да се сменят правителствата. Обръчите са фирма Каолин на Прокопиев и Ледербел на Красимир Георгиев – Фронтиер, става ясно от разследването. Връзката с Трайков идва от държавен конкурс за проучване и добив на газ и нефт от Черно море. Оказва се, че един от кандидатите е именно фирмата на Фронтиер – Ледербел, a според решението на Министерски съвет в избора ѝ няма нищо странно. Това обаче е фирма, която е заявила консултанска функция и няма никакъв опит в проучването и добива на газ и нефт, няма е дейност в последните три години и дори е била на загуба, а на всичкото отгоре е регистрирана с капитал 5000 лева. На фона на тези фактори Ледербел получава от ведомството на Трайков максималния брой точки в графата опит на конкурса. Гонен от Гайтанджиев из центъра на София, ексмининстър Трайков отказа да обясни и защо бонусът за държавата от Ледербел е 200 хиляди евро... на фона на бонуса от американската фирма, извършваща проучването в съседния блок за 40 милиона евро. Цената се определя от условията в конкурса – това го прави министерството на икономиката, поясни Гайтанджиева. Има формула, написана преди фирмата да заяви участие в конкурса – ако една фирма даде 200 хиляди евро, получава максималните точки. Откъде са знаели, че някоя фирма ще даде точно 200 хиляди евро?, риторично попита журналистката. Ако знаеш, че ти трябват 200 хиляди евро за максимален брой точки, защо да даваш 300 или 400?,

нагледно поясни тя. В журито, решавало за точките на фирмите участници в конкурса пък личат интересни имена, намесвани и в други разследвания на TV7. Там се чете Марин Косев, заместник-министър на Трайков, каза Диляна Гайтанджиева, а водещият Николай Бареков добави, че Косев е бил изритан веднага след като на поста застана настоящият министър Делян Добрев.

В журито е била още Яна Янева - вързана с Прокопиев и Каолин, поясни още журналистката. Отвратителен контекст има цялата тази история – той показва уродливостта на цялата българска политика, намеси се и енергийният експерт Стефан Гамизов.

Трайчо Трайков винаги се изявяваше като модел на прозападната политика в енергетиката, но той винаги е правил всичко в министерството си, за да може проектът АЕЦ Белене да стане неизбежен – да става дума за толкова много пари, толкова, че вече да няма как да избягаме, разкри експертът. Трайков избягваше всички проекти, които наистина са промодернизационни, обясни Гамизов и разказа как бившият министър, заедно с ексшефа на АЕЦ Козлодуй Александър Николов е блокирал започването на модернизацията на 5-и и 6-и блок, но не заради застрашена сигурност, а заради ефективност - т.е. просто е попречил токът да става по-евтин. Самият Трайчо Трайков е просто инсталирана бурмичка – да свърши работа на някого,

обобщи разследването водещият Бареков. Когато премиерът Борисов разбра, че се върши нещо зад гърба му, веднага го махна, допълни той.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на