Свързани новини

11.10.2012 17:20

Станишев: Оперативна програма Околна среда е пред провал

Видян 1462 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Оперативна програма Околна среда е пред провал, предупреди лидерът на БСП и председател на ПГКБ Сергей Станишев на пресконференция. Той изтъкна, че предусетили какво ги чака, управляващите предприемат опасни действия, които могат да доведат до тежки санкции за България в размер на стотици милиони левове.   

Станишев подчерта, че темпът на изпълнение на програмата е отчайващ. От една страна усвояването е бавно, а от друга страна върви едно огромно надписване на договори, които се сключват набързо, без ясни критерии и без финансиране. Така например по ос „Води” на програмата целият бюджет е 2 млрд. 512 млн.лв. за този програмен период. Прогнозата на правителството за подписване на договори към 31 декември 2013г. е 5 млрд. и 40 млн. „Това са необезпечени договори. Сключват 2,5 млрд.лв. необезпечени договори, които ще трябва да плаща следващото правителство, без реална възможност хората и най- вече общините да изпълнят тези договори в необходимите срокове. Това е безотговорно отношение към бюджета и към данъкоплатците”, коментира Станишев. По думите му разплащането на средствата е безкрайно бавно, заради което няма да може да се изпълни бюджетът, който е заложен за настоящия финансов период. 

Според лидера на БСП изходът, който правителството е намерило, е практически да се ликвидира голяма част от тази ос на програмата – подготвя се преместването на над 700 млн. лв. от бюджета на тази програма по други направления. Станишев отбеляза, че парите ще се похарчат за неща, които нямат нищо общо с програмата и с ангажиментите, които България има пред ЕС – средствата отиват предимно за МВР, както и за метровлакове и тролейбуси за общини, управлявани от ГЕРБ. „За какво го правят? За усвояване на средства с корупционни схеми и разпределяне между своите хора, свои фирми и свои представители на местно и на национално ниво”, заяви Станишев. Той подчерта още, че на практика се закриват 10 000 работни места. 

„Оказва се, че Цветан Цветанов е най- големият екологичен бенефициент в България”, коментира Димчо Михалевски. Според него ГЕРБ се опитват да се спасяват като си създават алиби, че ще се работи по атмосферния въздух. Депутатът от левицата напомни, че по други програми обаче вече са купувани метровлакове и пожарни. Сега предстои да се купуват още пожарни, каквито обаче страната ни не произвежда и така на практика ще се налеят пари в чужда икономика. 

Михалевски изтъкна, че темпът, с който се усвояват средствата, е около 4% на година и той не се променя, което означава, че има тежък системен проблем. Депутатът отбеляза, че след май месец тази година има свръхдоговаряне, надхвърлящо обема на програмата - към 1 октомври 2012г. това са 4 млрд. 181 млн.лв. Прогнозата на управляващите е до края на следващата година договарянето да стигне до 6 млрд. 264 млн.лв. Михалевски поиска управляващите да обяснят защо започва свръхдоговаряне, въпреки проблема с бавното усвояване и въпреки условието, че започнало строителство на обект няма право да завърши в следващ програмен период. „Доставката на оборудване и машини за 700млн. лв. в рамките на 6 месеца е заредена с огромна доза риск от корупция”, добави депутатът от левицата. Той беше категоричен, че легендата на ГЕРБ, че усвояват перфектно еврофондовете, гръмна. Михалевски предупреди, че се очакват милиони евро загуби по ОПРСР. „Тепърва предстоят същите сценарии и по другите програми”, добави той. 

Георги Божинов заяви, че разплатените договори са предимно за лесни проекти. По думите му става дума за няколко стотин договора – предимно за консултанти, експерти, обучители, оценители на проекти. Така например 4,5 млн. се предвиждат една фирма, създадена преди няколко месеца, да обучава най-квалифицираните хора в България от двете дирекции на МОСВ, които шест години водят и реализират проекти. Божинов даде пример и с рекламирането за над 1 милион на завода за боклук в София, който въобще го няма. 




Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни