Свързани новини

11.10.2012 17:10

Удвоиха парите на НСО за 3 години

Видян 3609 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

34 200 000 лв. Толкова са определени за похарчване догодина от Националната служба за охрана, разкри Сега. Увеличението спрямо предходната година е с 10%, защото през 2012 г. парите за наследника на някогашната УБО са били „само” 31 милиона. В тези суми не влизат десетте милиона еврофондове с национално съфинансиране, най-точно казано 9,8 млн., за необходимия ремонт на резиденция Евксиноград. Там харчът е по линия на Министерския съвет.

Парите за НСО са се умножили без малко 10 пъти за 7 години. През 2005 г. на разположение на охранителите на властта е имало едва 3,524 млн. лева. А те са похарчили 3,930 млн. – не е голям преразход в тази година с 5% ръст на икономиката.

Сумите постепенно, но трайно и с много растат, докато в последната година на Тройната коалиция са потрошени 23 милиона лева. Ръстът за последните години обаче е подчертан -0 повече от 50%.

Сред нещата, за които се харчат въпросните милиони е например последният ремонт на президентската вила Калина в Бояна за 1 милион лева при първоначално предвидени 300 000 лв. Росен Плевнелиев, който е „шапка” на НСО дълго време се кълнеше, че няма да стъпи в резиденции. През лятото обаче той прекара прекрасна ваканция в покоите на Тодор Живков в Евксиноград. Сигурно му се е усладило, защото вече е забелязван да попреспива в Боянската президентска обител. Нищо, че тя е известна и като Къщата на духовете, защото в нея намират смъртта си Людмила Живкова и едната от дъщерите на Жельо Желев.Напомняме, че Плевнелиев има няколко частни къщи, по-големи от вила Калина, в София, край Банско, на Черно и на Бяло море. Официалното обяснение за харченето на милиона е, че във вилата щели да нощуват чужди гости. Истината е, че делегациите рядко спят в преднамзначения точно за това огромен Втори дом на резиденция Бояна. Те предпочитат елитните софийски хотели, защото така им отнема много по-малко време придвижването между институциите.

Парите за НСО може би биха били оправдани в друга държава и по друго време. Но не и в момент, когато държавата се оправдава, че няма откъде да намери 20 милиона за вдигане на майчинските помощи или пак толкова, заради които бяха закрити 20 български болници през последните две години. Горе-долу с 20 милиона по-малко взема Софийският университет от държавата, както и БАН. Затварянето на обсерваторията на Рожен пък е само заради 200 000 лева.

Напомняме, че в доста по-богати страни изобщо не съществуват служби като НСО. Тяхната работа изпълняват отряди към Вътрешните или Военните министерства. Същото важи и за Правителствена болница. И тя струва на данъкоплатците десетки милиони годишно, въпреки че в цивилизования свят не си позволяват подобни луксове в името на неколкостотин „правоимащи”.  



 

Как растат парите на НСО

 

 

 

2005 г. - при план 3 милиона 524 хиляди, са разходвани 3 милиона 930 хиляди лева.

За 2006 г. - при план 3 милиона 402 хиляди, са разходвани 4 милиона 681 хиляди лв.

За 2007 г. - при план 3 милиона 659 хиляди, са разходвани към 31 май 2 милиона 238 хиляди и 900 лв.- 4 200 000 лв.

2009 – бюджет 23 милиона лв.

2012 - бюджет 31,24 милиона лева 

2013 – проектобюджет 34,2 млн. лева




Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева

Сега е моментът да насочите вниманието си към завършването на текущите задачи

Сега е моментът да насочите вниманието си към