Свързани новини

09.10.2012 17:56

Сергей извади графика за Белене

Видян 1952 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Oчевидно някой много се страхува от гласа на българските граждани. Очевидна е паниката на ГЕРБ - страх ги е, че за първи път по важен въпрос хората ще имат възможност да се произнесат. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция по отношение на референдума за АЕЦ Белене. Той увери, че социалистите ще предприемат всички действия, за да бъдат хората обективно информирани по темата.


Сергей Станишев остро възрази срещу спекулациите на управляващите около атомната централа. Той изтъкна, че „изграждането на АЕЦ не е като да построиш 5км селски път и да резнеш лентичката”. Лидерът на БСП подчерта, че окончателният договор не се подписва от министър-председател, а от участника от българска страна - НЕК. „Това е законово изискване”, добави Станишев. Той отбеляза, че има няколко условия, за да се подпише окончателен договор. Първото от тях е наличие на акционерен договор със стратегически инвеститор, какъвто имаше към юли 2009г. в лицето на RWE. На второ място е необходим одобрен ИПС контракт от НЕК, Атомстройекспорт и инвеститора RWE. Станишев отбеляза, че съдържанието на ИПС контракт бяха договорени на 95%. На трето място е необходимо да е изработен и одобрен технически проект, който беше готов на 75% и оставаше само да се финализира. „Заради бездействието на ГЕРБ той не е одобрен от Агенцията за ядрено регулиране. Без него няма как да се подпише окончателен договор”, заяви лидерът на БСП.


Председателят на Съвета на НС на БСП по енергетика и енергийни ресурси Явор Куюмджиев опроверга с факти лъжите, които се говорят за АЕЦ Белене. Той представи веремеви график на процеса на изграждане на атомната централа. Той е съставен от четири основни процеса – предпроектно проучване, лицензи и разрешителни, проектна подготовка и реализация. Куюмджиев  обясни, че тези процеси вървят паралелно, в противен случай проектът ще се проточи в годините дълго време. „За съжаление седем човека – петима зам.-министри на енергетиката и двама министри не схванаха този процес и не можаха да разберат как се прави атомна централа”, коментира Куюмджиев. Той напомни, че реализирането на проекта преминава през работата на няколко правителства, защото няма атомна централа в света, която да е построена за 4 години - това е невъзможно за толкова кратко време. Куюмджиев изтъкна, че на новото правителство оставаше само последната крачка. „Основната вина за неподписването на каквото и да било е на ГЕРБ. Всякакви опити да прехвърлят вината на друг са несериозни”, заяви членът на НС на БСП.


Зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов обяви, че след като ГЕРБ започнаха да представят АЕЦ Белене като частен проект, БСП възнамерява да предложи конкретизация на въпроса за референдума. „В зададения въпрос винаги сме имали предвид изграждането на АЕЦ в Белене като национален проект”, обясни Стоилов. Според него към формулирания въпрос, внесен в парламента, трябва да се добави „с държавно участие”. „За БСП смисълът от израждане на втора атомна централа е тя да бъде с решаващо участие на държавата, за да служи на интересите на българските граждани. Това винаги е било водещо в реализацията на този проект”, категоричен беше Станишев. Според него в политиката на ГЕРБ има основания да се търси далавера. „При реализация на Белене като частен проект имам подозрение, че ще цъфнат  интересни и аморфни собственици”, каза лидерът на БСП.


Станишев коментира още, че идеята на Симеон Дянков за регионални минимални работни заплати е тотална подигравка с хората извън столицата. Лидерът на БСП отбеляза,че това ще задълбочи регионалните различия и обезлюдяването на България. Станишев коментира, че неслучайно е налице сриване на доверието в ГЕРБ и в правителството и всеки втори българин не одобрява техните резултати. Председателят на БСП изтъкна, че сега недоверието към Бойко Борисов е по- голямо от доверието. Общественото мнение потвърждава секторните провали на ГЕРБ - в икономиката, доходите, здравеопазването. Показателно според Станишев е, че според хората най- голяма пропаст между обещанията на ГЕРБ и реалността е по отношение на корупцията и некомпетентността.


„На частичните избори се видя, че ГЕРБ губят почва. Пропуква се и дава дефекти тяхната прословута изборна машина. Започва истинският протестен вот срещу безобразията на ГЕРБ. Най- добрата рецепта е масово гласуване на българите”, каза още Станишев. „Разчитаме на обществен натиск при провеждане на изборите, за да бъдат те демократични и по волята на гражданите”, добави секретарят на ИБ на НС на БСП Красимир Янков. Той показа снимки от село Хълрец, за да се види как Ангел Попов-Главестия разговаря с полицаите, които трябва да охраняват изборния процес. Янков напомни, че Главестия е човекът, който би общински съветник от БСП в изборния ден. „Беше направен опит да се сплашат избиратели, особено тези, които подкрепят БСП”, заяви Янков. Той изтъкна, че БСП категорично не е съгласна с модела на ГЕРБ за правене на избори – симбиоза между мутренски методи, административен и властови натиск, за да се постигне от управляващите резултат. „ГЕРБ търсят нова технология за влияние върху ЦИК, в това число като ги преместят в сградата на партията си”, добави Сергей Станишев.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци