Свързани новини

09.10.2012 14:07

България настоява да се ускори строителството на Набуко

Видян 1603 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министър-председателят Бойко Борисов продължава работното си посещение във Виена, съобщават от правителствения пресцентър. В рамките на посещението той се срещна с австрийския канцлер Вернер Файман, а заедно с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев участва в срещата на високо равнище, организирана от комитет "Набуко".


На срещата българският министър-председател призова партньорите в "Набуко" да подкрепят изграждането на интерконекторна газова връзка между България и Турция като първи етап от изграждането на газопровода. В противен случай България ще изгради сама връзката за около 100 милиона лева, но тя ще бъде ползвана само в аварийни ситуации, каза Борисов.


Организирана от австрийския министър на енергетиката, в присъствието на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, българският премиер Бойко Борисов и министрите на енергетиката на България, Унгария, Румъния и Турция, както и акционери в „Набуко”, срещата във Виена потвърди своята пълна и решителна подкрепа за проекта „Набуко”, коментира електронното издание "Фрийдлнюз".


„Искаме реална диверсификация. „Набуко" е жизнено важен за представените днес тук страни, той е проект, чиито измерения имат не само регионално, но и общоевропейско значение. Той е един от водещите проекти на „Южния газов коридор”, който е в състояние да гарантира реална диверсификация на газовите доставки не само за страните, през които минава трасето, но за Европа като цяло. С моето участие на министерската среща днес искам ясно да заявя ангажимента и подкрепата на България за своевременното реализиране на този стратегически проект. Изпълнили сме всички критерии по “Набуко”, като сме ратифицирали Междуправителствено споразумение и Споразумения за подкрепа на проекта на териториите на държавите, през които ще преминава трасето на газопровода”, заяви по време на срещата българският министър-председател.


От своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев каза, че е поканил колегите си от страните участнички в "Набуко" на среща в София в началото на 2013 година.


"Поканих колегите си и им казах, че се надявам на срещата през януари да имаме повече конкретика по всички теми, които днес сме обсъждали. Дотогава няма да имаме окончателно решение на акционерите в „Шах Дениз 2”, за това кое трасе избират за доставка на газ в ЕС, дали трасето, което минава през Гърция и Италия, или трасето „Набуко-Запад”, което минава през България, Румъния, Унгария и стига Австрия”, заяви Добрев, цитиран от радио "Фокус".


Министърът каза още, че работата по строежа на газопровода трябва да бъде ускорена.


Според първоначалния си вариант "Набуко" трябваше да бъде дълъг около 3900 километра и да доставя газ от находището "Шах Дениз" в Азербайджан до Баумгартен в Австрия. Трасето минава през Турция, България, Румъния и Унгария. Според плановете "Набуко" трябваше да достави първите количества газ през 2013 година, но до този момент почти нищо не е направено, за да бъдат спазени тези срокове.


Европейският съюз непрекъснато декларира политическа подкрепа за газпровода и разчита на него за постигане на диверсификация на газовите доставки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и