Свързани новини

04.10.2012 13:19

Короядът настъпва към резиденция Бояна

Видян 1764 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В следствие на опасната зараза по смърчовите гори на Витоша, за която сме алармирали нееднократно, вече са заплашени вековните дървета и в резиденция „Бояна”. Поради години бездействие на институциите короядът унищожи хиляди декари гори в Природен парк „Витоша”, включително и в биосферния резерват „Бистришко бранище”, който е част от обектите на ЮНЕСКО. Вече има заведени 11 сигнала в община „Витоша” от собственици на имоти за унищожени смърчови дървета в района на Панорамен път и резиденция „Бояна”. Гражданите алармират, че въпреки писмените сигнали, от община „Витоша” им забраняват да премахнат заразените дървета и да изнесат дървесината и по този начин да се спре  разпространяването на  вредителите. „Природата за хората и регионите” сезира Агенция по горите, които са сформирали комисия, с участието на Лесозащитна станция София, Дирекция ПП „Витоша” и РИОСВ София. 

Припомняме, че през 2001 г., под натиска на зелени неправителствени организации не беше изнесена дървесината след ветровала в резервата „Бистришко бранище”, въпреки настояването на научната общност. По тази причина заразата плъзна из целия природен парк. В следствие на решението да не бъдат отстранени хилядите кубически метра дървесина, това лято пламна пожарът на Витоша и като резултат биосферният резерват „Бистришко бранище” на практика вече не съществува. 

Природата за хората и регионите настоява Столична община и Министерство на околната среда и водите да се ангажират отговорно и да предприемат този път необходимите мерки, с което да бъдат минимизирани последствията за гората.    




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог