Свързани новини

03.10.2012 10:07

Новият състав на ВСС встъпва в длъжност

Видян 1680 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новият състав на Висшия съдебен съвет встъпва днес в длъжност. Избраните 22-ма членове на съвета ще поемат новия мандат от стария състав на ВСС, наричан често от управляващите Съвет на Тройната коалиция.

За първи път през тази година и съдебната, и парламентарната квота бяха избрани по нова, публична процедура. Всеки един от кандидатиралите се беше изслушван публично. Това наложи изборите да продължат по цяло денонощие. 


Най-дълго беше събранието на съдиите, на което делегатите изслушваха, гласуваха и броиха бюлетини 24 часа. Те избраха шестима представители. 


Прокурорите от страната имат четирима, а следователите - един представител. Цял ден продължи изслушването на 17-те кандидати от парламентарната квота. От тях бяха избрани 11 души. 


На церемонията по предаването на мандата на ВСС днес ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателят Бойко Борисов, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус у нас. 

Министърът на правосъдието Диана Ковачева, която е председателстващ Висшия съдебен съвет, ще ръководи тържествената церемония, предаде БТА. 


След избора на новия ВСС Бойко Борисов отхвърли съмненията, че след като отиващият си съвет е на Тройната коалиция, този пък ще е на ГЕРБ с думите: "Възможно най-прозрачен на всички нива и само това ме интересува. Съдиите са си избрали своите квоти, прокурорите – своите, парламента – свои, следователите – свои. Да се надяваме, че ще работят добре", цитира го БНР. 


В същото време премиерът се възмути от новоизбран член на ВСС - апелативния съдия Калин Калпакчиев, който произнесе оправдателните присъди по делото САПАРД. 

Един от хората, които беше най-против министър Цветанов, каза Борисов.



Етикети
, , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.