Свързани новини

02.10.2012 15:04

Каолин: 3-ма мъртви, 24 с рак и 903 нови болни

Видян 2230 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди години Меричлери беше предпочитано градче заради целебната вода с медал от изложение в Лондон и хубавата си природа. И богато. Тук растяха най-едрите чушки и домати.

Днес Меричлери е не само пустош, но и ад за своите жители. Ад, в който всеки ден пада нова жертва. Вародобивната кариера на Иво Прокопиев отрови водата им с арсен и унищожи земите им. Настъпилият мор не дава мира на и без това оределите жители на градчето.
Левкемията ги поваля един след друг и според лидера на Екогласност Емил Георгиев, при тези хора ракът вече се е превърнал в епидемия. Здравните служби крият на колко души арсенът е превърнал кръвта във вода, но хората в градчето си знаят – прилошее ли му на човека, започне ли да му се гади и да повръща, втасал е. Инициативният комитет за защитата на Меричлери от Иво-Прокопиевата кариера остана и без лидера си - Тинко Русев е един от тези, които отидоха в по-добрия свят, където сигурно няма Каолин. Градчето се прости и с директорката на училището Татяна Тонева, както и със Стоянка Колева, починали именно заради превишените десетки пъти норми на арсен във водата! Левкемията е захапала и други меричлерци. Хората са обезумели от страх и ужас, макар че в градчето отдавна пият вода от водоноски. Не само хората, унищожени са и лозята, нивите, градините, засипани с варовик… Меричлерци са вдигнали ръце. Приели са съдбата си да мрат като кучета, изоставени от всички.

Станка Златева е толкова отчаяна, че вече се е примирила със съдбата си, защото никой не обръща внимание на жалбите й: „Мен ме заплашваха и никой не ми помогна…Защото не искам да мълча за това, което ни причинява Каолин. Имам земя на границата с кариерата. Отивам през пролетта да я работя и виждам, че там вече има едни големи купища с варовик, високи около 25-30 метра. Попитах на какво прилича това и, след като не получих отговор, казах, че ще съдя фирмата за съсипване на имота ми. След като чуха това, веднага изчистиха земята ми, но тя вече за нищо не става. Изгребана е, няма хумус, какво да отглеждам на нея? Реших да се опълча на това безобразие, но у дома дойдоха трима души от Стара Загора. Попитаха ме колко пари искам за земята. Бях ядосана и им казах, че не я продавам. Тогава ме заплашиха. Казаха ми да внимавам какво приказвам, защото може да ми се случи нещо лошо. Изплаших се, разбира се, те направо ми казаха, да си затварям устата, за да не ми я затворят. Питах кои са тези хора и когато разбрах, че са служители на Каолин, подадох молба в полицията за заплахата. Но тези хора са силни и веднага си оправиха работата. А аз и до днес чакам отговор...“

„Останахме без земя, без реколта, а май тези, които оцелеем, няма да имаме и близки. В града се говори, че две трети от хората сме заразени от водата, в която арсенът превиша десетки пъти нормите. Убива ни, водата ни убива - един по един… Виж лозята ни - засипани са с варовик. Защото тези, които отказаха да я продадат, бяха наказани, затрупаха им я с варовик. Онези от Каолин я искаха за жълти стотинки. Писахме писма, протестирахме, но никой не ни обърна внимание, не ни е помогнал… Миналата година дори Росен Плевнелиев, когато беше министър на регионалното развитие, дойде и обеща, че ще отпусне милион и 300 000 лева за нов водопровод...Продължаваме да пием от водоноски. Дано поне това спаси някои от нас“, допълва картината Мария Асенова.
Екогласност се бори срещу Каолин от години. Лидерът Емил Георгиев е категоричен, че нищо не може да го спре да защитава живота на хората. Дори и олигарх като Иво Прокопиев. Дори и заплахите, които е получавал - и писмено, и устно.

„В Меричлери хора продължават да мрат като мухи. Те пишат жалби, на които никой не обръща внимание, протестират, а протестите им остават само глас в пустиня. Ние от Екогласност преди няколко дни внесохме в Министерския съвет папка с документи, в които описваме всичките нарушения на Прокопиев. Той твърди, че е спазвал законите, че бил отговорен, но ние знаем, че са допуснати много нарушения още при приватизацията на държавната фирма Каолин. Да твърдиш, че спазваш законите, когато пред очите ни рушиш и замърсяваш околната среда, когато изследванията доказват, че водата в Меричлери многократно надвишава допустимите норми от арсен, че земята е унищожена, че хората умират – за мен това е извратена форма на отговорност! Да не говорим за това как Прокопиев - един от кръга Агнешките главички по времето на Иван Костов, е купил Каолин за жълти стотинки. Имаме информация от експерти, че дори компенсаторките, които са предложени като схема за разплащане, са фалшиви. Ние вече имаме събрани достатъчно данни за нарушения при сделката за продажбата на Каолин и най-вероятно ще се наложи да ги представим в Европейската комисия в Брюксел. Има един здравен статус, изготвен от д-р Милева, според който с новооткрити заболявания в Меричлери са 903-ма души. 24 от тях с новообразувания, тоест – с рак. И 9 души има с различни болести на кръвта. А колко още ще бъдат открити, един Господ знае“, казва лидерът на Екогласност.


 


Aвтор: Тодорка Николова, в. ШОУ 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби

Доста енергичен работен ден

Доста енергичен работен ден, а вечерта множество срещи