Свързани новини

01.10.2012 18:00

Не даваме нито лев за Южен поток

Видян 1487 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България няма да участва с пари в строежа на газопровода Южен поток. Проектното финансиране на трасето през наша територия ще е за сметка на руснаците, но пък страната няма да получава 15 години транзитни такси. Това е финалната договорка за сделката за строежа на газопровода, която се очаква да бъде подписана в средата на ноември.


Преди 3 дни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев коментира, че финансовото участие на страната ни в проекта ще е символично, уточнявайки, че до момента дадените средства от Български енергиен холдинг (БЕХ) са 6 млн. евро дял в капитала от 12 млн. евро на създадената между БЕХ и Газпром проектна компания Южен поток България, която ще изгради и експлоатира тръбата на наша територия.


Според предварителните споразумения за строежа на тръбопровода, който ще доставя руски газ по дъното на Черно море през България до Австрия, българската страна трябваше да осигури 30 на сто от финансирането на проекта, което се равнява на 900 млн. лева.


Затова в преговорите с Газпром за вземането на окончателното инвестиционно решение от българска страна е постигната договорка БЕХ на практика да не участва в структурирането на проектното финансиране на газопровода. В замяна обаче ще се откаже от транзитните си такси в периода на изплащане на проекта, който е 15 години. Тази схема бе предложена от руснаците още преди няколко месеца. Така Газпром ще осигури средствата за строежа на тръбата и с приходите от транзитните такси Южен поток Българи ще връща финансирането.


Реално обаче и България няма да получава никакви приходи от тръбата в продължение на 15 години. Ще започне да взема 50 на сто от транзитните такси чак след 2032 г., ако се спазят предварителните планове за старт на строежа на подводната част през декември и пускане в пълна експлоатация на газопровода през 2017 г.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но