Свързани новини

26.09.2012 16:24

Социолози: Хората не изпитват доверие към никого и към нищо

Видян 2107 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хората се дистанцират от властта и политическите процеси. Това установява последното проучване на Института за социални изследвания и маркетинг, проведено между 14 и 17 септември.


64% смятат, че правителството облагодетелства монополите близо до властта. Едва 22% смятат, че правителството дава възможност за развитие на бизнеса в конкурентна среда, посочи Мира Радева.


Тя подчерта, че според изследването три четвърти смятат, че политиците работят за собствени изгоди, а не в интерес на гражданите. 60% смятат, че изборите са манипулирани и 68% са на мнение, че нищо не зависи от гражданите.


Хората не изпитват доверие към никого и към нищо. Те смятат, че управлението работи в полза на управляващите, които и да са те, обобщи Радева.


Според изследването хората вярват най-много на телевизията и на българската православна църква, по-малко - на президентството, още по-малко - на правителството, а най-голямо недоверие изпитват към ДАНС и съда, показва изследването.

В класацията президентството е на трето място, правителството - на седмо и доста в дъното на класацията е парламентът. Той е на десето място от общо 13 институции.


Няма институция в България, в която доверието да надвишава недоверието, т.е. всички са с негативни рейтинги, посочи още Радева.


Според данните за доверието в политиците прави впечатление, че Кристалина Георгиева, която традиционно води, отстъпва на Росен Плевнелиев, но разликата е в рамките на статистическата грешка. Почти всички губят доверие в сравнение с предишното изследване.

По-значителен е спадът в доверието към Сергей Станишев, Борис Велчев, Тотю Младенов, Ивайло Московски, Иван Костов, Йорданка Фандъкова.


Когато определен човек е на властова позиция, към него има респект и почит, коментира Радева и добави, че това обяснява традиционно високите рейтинги на Кристалина Георгиева.

Радева отбеляза, че и по отношение на политиците стойностите на недоверие надхвърлят тези на доверие и че това е характерно за Росен Плевнелиев. Нито един опозиционен лидер не носи харизмата на новия водач, който би могъл да мобилизира обществена енергия, категорична е Радева.


Оценката за управлението на ГЕРБ е по-скоро отрицателна - 33% заявяват, че са по-скоро неудовлетворени, а 30% - че са по-скоро удовлетворени, 5% са фенове на ГЕРБ, 25% смятат, че управлението на ГЕРБ е провал за страната.


Като най-добър вариант за страната през следващата година 28% посочват широка коалиция с участието на ГЕРБ и почти толкова - 27%, посочват широка коалиция без участието на ГЕРБ.


24% смятат, че най-добре ще е ГЕРБ да получат втори мандат, 16% отказват да отговорят, а 6% са поддръжници на други варианти. Изследването показва още, че ГЕРБ имат 19,6% твърди симпатизанти, БСП - 10,1% и „България на гражданите" на Меглена Кунева - 2,9%.


В изследването е засегната и темата „Белене". 34% одобряват решението на управляващите за спиране на проекта, 42% не го подкрепят, 24% са без мнение.


Запитани в случай, че се проведе референдум, как биха гласували, 32% заявяват, че са за възобновяване на строителството на АЕЦ „Белене", 22% са против възобновяването на проекта и 24% заявяват, че няма да гласуват.

Засега в общественото мнение натежава тезата на опозицията, но е много голям делът на хората без мнение. Според Радева управляващите могат да имат сериозен проблем, ако референдумът се проведе заедно с изборите.


В изследването са проверени обществените нагласи и по отношение на парламентарните избори 27,3% заявяват, че ако днес се проведат парламентарни избори ще гласуват за ГЕРБ, за БСП се обявяват 16,4%, за „България на гражданите" на Меглена Кунева - 6,4%, за СДС - 1,5%, за ДСБ - 0,7%, за ДПС - 4,8%, за „Атака" - 1,8%, за НДСВ - 0,5%, за ВМРО - 0,4%, за друга партия - 1,4% и 20,1 % заявяват, че няма да гласуват, а 17,6% - че нямат мнение.



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Определено интензивен ден

Определено интензивен ден. Ще се опитвате да промените