Свързани новини

26.09.2012 12:16

Бивш колега на Путин влиза на българския енергиен пазар

Видян 1796 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Компанията Gunvor International B.V, чийто съсобственик е Генадий Тимченко, планира да се върне към търговията с електроенергия и да започне от България, пише електронното издание на руския в. "Ведомости".


Българската държавна комисия по водните и електрическите ресурси във вторник е одобрила предварително заявката на Gunvor за лиценз за продажба на електричество в страната, съобщи за "Ведомости" представител на ведомството, уточнява руското издание.


"Започнахме процедурата по съгласуване на издаването на лиценз. На 2 октомври ще има закрито заседание на комисията, на което се планира тази процедура да бъде приключена", допълва същият източник.


Gunvor е подала заявка за 20-годишен лиценз за дейност на българския енергиен пазар, потвърди представителят на компанията на Тимченко Антон Куревин, който обаче отказа коментар.


Gunvor диверсифицира търговския си портфейл и развива направления, свързани с търговията с други стоки освен петрола и петролните продукти. От 2009 година Gunvor търгува с газ, въглища, биогориво, бензин, квоти за газове с парников ефект. Компанията е продавала и електричество, но през март миналата година обяви, че спира това направление на европейския пазар заради създалата се "сложна конюнктура на пазара".


Конюнктурата в бизнеса с петрол в момента не е най-добрата, а Gunvor губи дял от търговията с руски петрол, така че желанието на компанията да диверсифицира бизнеса си е логично, посочва анализаторът на Номос-банк Денис Борисов, цитиран от "Ведомости". Неотдавна Gunvor за пръв път загуби търгове за продажбата на петрола на Роснефт, Сургутнефтегаз и ТНК-Би Пи, отстъпвайки пред Vitol, Glenkor и Shell.


Делът на Gunvor в руската търговия с петрол се сви от 40 на 15 на сто, съобщи Ройтерс, цитиран от "Ведомости".


Куревин не посочи къде и от кого компанията планира да купува енергия. Той не назова и потенциалните потребители, уточнява руското издание. България е страна с енергиен излишък. Тя има резервни мощности от 1,8 ГВт (26 на сто от общия обем на мощностите в страната), така че би изглеждало странно да се внася енергия там, отбелязва старши анализаторът на ФК Откритие Сергей Бейден, цитиран от "Ведомости". Вероятно Gunvor е решила да изнася български ток в Турция, в която има недостиг на електроенергия и където потреблението ще нараства годишно със 7 на сто през идните пет години, предположи Бейден. Възможна е и търговията вътре в страната, допълни анализаторът, отбелязвайки все пак, че цените на електроенергията в България са ниски (0,083 евро за населението и 0,065 евро за промишлените предприятия в сравнение с 0,243 евро и 0,165 евро съответно в Германия, например), а цената на произведената енергия също е ниска (на 1 киловатчас от работещата в България АЕЦ "Козлодуй" е 0,022 цента). Gunvor  е основана през 1997 г. и е регистрирана в швейцарския кантон Цуг. Собствениците й са Генадий Тимченко, Торбьорн Торнквист (с равни дялове) и тръстов фонд, работещ за интересите на топмениджмънта на Gunvor. Оборотът на компанията през 2011 година е бил 87 милиарда долара, отбелязва вестник "Ведомости", цитиран от БТА. С лично състояние от $5,5 млрд. през 2011 г. Тимченко беше на 26-о място в списъка на 200-те най-богати бизнесмени в Русия според списание „Форбс“.


Според някои медии Тимченко е служил в Първо главно управление на КГБ на СССР. Самият Тимченко обаче каза в интервю за Уолстрийт джърнъл, че никога не е имал отношение към КГБ и не е служил в тези органи.  Според публикация пък в британския Файненшъл таймс от 2008 г. Тимченко дължи успеха си в бизнеса на отношенията си с президента Владимир Путин, което обаче самият Тимченко отрича. Представят Генадий Тимченко като финландски бизнесмен, като се твърди, че е взел финландско гражданство в годините, в които двойното гражданство там не е било разрешено.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще се чувствате енергични

Днес ще се чувствате енергични и готови да преследвате