Свързани новини

24.09.2012 13:36

Изгонете Дънди Прешъс!!!

Видян 2273 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

19’ от години води една битка, която се подема от все повече хора. Става въпрос за плячкосването на България посредством концесия за добив на злато от Дънди Прешъс. При правителството на Костов канадската компания взема правото да копае в недрата ни срещу 5 милиона долара и обещава 5% от приходите от дейността си. Както многократно сме писали, това е живо обирджийство, което продължава при 4 правителства и нищо не се случва с концесионерите. Даже им се позволява да ни се подиграват, както сториха по време на олимпиадата с рекламите по БНТ, в които прокламираха, че работели в полза на обществото.


Интересно е да се знае, че Върховният административен съд отмени оценката за въздействие на околната среда за мощности на Дънди заради неверни данни и липса на обществено обсъждане.


Съмнения има и относно прикриването на добиваните количества ценни метали, твърдят хората от региона, където работи компанията. Интересно е, че в съда се явяват като вещи лица  учени, спонсорирани от Дънди, разказва Дончо Иванов от инициативния комитет за защита на Челопеч. Хората там всекидневно търпят земетресения заради непозволените от никого взривове в шахтите. Но спасение няма – купени са и спецове от Висшия експертен съвет на екоминистерството. А може би и жените на най-високи позиции в ресорното ведомство?


"Концесиите за злато например са дадени на чужда фирма от доста отдавна. Договора не сме го виждали. Годишно, по мои сведения в САЩ, тази компания печели към 4-5 милиарда долара. След това приходите се увеличават. В Африка добивите се преработват, извличат се 3 пъти по-скъпи вещества и горницата става огромна. България получава само 5% от тези пари. От собственото си злато. Не трябва да има концесии от този род. Парите за пенсии могат да дойдат оттам. От печалбата на компанията за злато даже в Африка държавите вземат не 5, а 50%. Може да е и повече", пресметна бившият вицепремиер Стоян Ганев в тв предаването Насреща: Люба Кулезич.


Истината е, че освен злато, плячкосващите България канадци добиват заедно с него изключително ценни суровини като уран – ние сме една от 9-те държави в света, които притежават залежи на този материал, а също доста по-скъпия от жълтия метал германий, сребро и какво ли не още.  


Вместо дейността им да бъде спряна, а те изгонени, се дават нови и нови концесии за златодобив. След Средна гора при Челопеч, ще страдат Родопите при Крумовград, както и Балканът при Трън и ждрелото на Ерма.


По ирония на съдбата ще се рови само в защитени територии по Натура 2000. А затова могже да ни глоби яко Европейският съюз. Защото не Дънди, а държавата – сиреч, данъкоплатците сме виновни пред него, че не си пазим природата.


Много активните около отсичането на 5 дървета на Витоша или във Варна ПП Зелените не скачат на Дънди. Защо ли? Ами вероятно поради факта, че консул на Канада, откъдето ни дойде на главите въпросната компания за добив на злато, е Иво Прокопиев, наследил на поста близкия си другар Левон Хампарцумян. А Прокопиев – сам виден замърсител на природата чрез Каолин, е гуру на зелените. Неговите издания, както и други „независими” медии едва ли не ни убеждават, че златодобивът доври бил полезен за нашата природа.


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец