Свързани новини

19.09.2012 11:22

300 000 шофьорски книжки - с изтекъл срок на годност

Видян 1710 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 300 000 свидетелства за управление на МПС са с изтекъл срок на валидност. Тази информация бе разпространена от МВР в НС.


Депутатите днес приеха второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи.


От МВР припомнят, че шофирането с нередовни книжки е нарушение по Закона за БДС. Справка на ГД "Национална полиция" показва, че над 300 000 шофьорски книжки са с изтекъл срок и не са подменени.


Глобите за нередовни книжки са между 30 и 200 лева. Към момента няма струпване на гишетата на "Пътна полиция" в дирекция "Български документи за самоличност", а подаването на заявления за подмяна на документите е улеснено, такова заявление може да се подава в районните полицейски управления.


Издадените до 19 януари 2013 година свидетелства остават със срок на валидност 10 години за всички категории и ще важат, както у нас, така и за страните от ЕС. След тази дата заради промените в закона, гласувани днес от депутатите валидността на шофьорските  книжки се променя: за категории АМ, А1, А2, А, В, В1, ВЕ на 10 години, а за категории С, СЕ, С1Е, D, DE, D1, D1E - 5 години. Свидетелствата за управление на МПС за лице с увреждане е 5 години.


Отпада националнатата категория Ттб, като за управление на тролейбус, водачите, притежаващи категория D, преминават допълнително обучение за придобиване на правоспособност за тази категория.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак