Свързани новини

17.09.2012 11:19

Уволнете образователния министър! Иска закриване на математическите гимназии със закон

Видян 1706 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

19’ вече близо три години пише, че американският проводник Сергей Игнатов, който по недоразумение стана министър на образованието на нашата държава ще унищожи просветата. Оказва се, че в новия закон в сектора, който подготвя, се предвижда закриване на математическите гимназии.


 Доста нагло, при положение, че именно те дават шампионите на България от международни олимпиади, с които самият Игнатов се снима онзи ден, за да си прави пиар.


Една от вероятните причини за подобно незаслужено отношение на министъра към последния останал остров на добра подготовка в българското средно образование е неприятната статистика. 70 процента от възпитаниците на елитните български училища емигрират – първо с цел продължаване на образованието си, а после и заради работата. И това не са двойкаджиите, а отличниците,  много добрите  и добрите ученици.


В същото време България се е сринала от 15-о на 75-о място по грамотност на децата. За първи път в последния европейски доклад от юли тази година образованието беше посочено като отчайващ сектор, по който страната изключително изостава от очакванията на Евросъюза и трябва да вземе решителни мерки.


Вместо да финансира допълнително най-добрите си школа, държавата предвижда с новия закон да бъде спонсор на частните училища. Това, разбира се, не е случайно. А е само крачка към финансиране и на частните университети. Именно от американския НБУ идва окичилият се със званието професор син на партийния секретар на Район Селски Сергей Игнатов.


В новия закон е предвидено и още нещо скандално – да може да се преминава с двойка в по-горен клас, което няма нужда от коментар.


В същото време България е единствената страна в ЕС, която не развива електронно образование и не замества не само учебниците, но и дневници и бележници от хартия с нови помагала като за 21-и век. Водещите страни по грамотност – тези от Прибалтика и Скандинавия отдавна го правят. Игнатов не пожела да разпространи дори единственото електгронно помагало у нас, реализирано по времето на министър Фандъкова и поставящо началото на практическо образование на децата, вместо ненужно наливане на отживелици – „Зелени уроци”.


С такова образование България изостава с десетилетия и прави само едно – възпроизвежда ежедневно, ежечасно и ежеминутно социализъм. В чий интерес е това? На САЩ може би, но не и на данъкоплатците у нас.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и