Свързани новини

14.09.2012 13:53

ГЕРБ и БСП в лют спор за съдържанието на учебниците

Видян 1221 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Представители на сегашното и бившето правителство си размениха взаимни нападки от парламентарната трибуна, че използват предизборно темата за съдържанието на учебниците.


Ваня Добрева от БСП поиска образователният министър Сергей Игнатов да разясни актуализацията на учебниците по история за 11 клас. По думите й в момента, четейки учебниците за 11 клас по История и цивилизация, виждаме, че всички останали събития са включени, за да се достигне до етапа, в който ГЕРБ печели внушителна победа и страната поема по нов път със слънцето Бойко Борисов.


Тя изрази недоумение защо е необходимо да се дава средства в такава ситуация на криза за събития и личности, които тепърва трябва да бъдат оценявани и допусна, че вероятно това е заради изборите догодина.


В отговора си Сергей Игнатов припомни на Добрева, че е била 4 години заместник-образователен министър по времето на Тройната коалиция и че в 2007 година децата в 6 клас са чели за предишното правителство.


Това е практика и в ЕС, САЩ, Русия и много други страни, подчерта Игнатов.


След като сте били 4 години зам.-министър на образованието би трябвало да знаете, че пари за актуализация на учебниците не са нужни, тъй като това го правят издателствата, които са заинтересовани, каза още Игнатов на Добрева.


„Как така точно по времето на вашия мандат е включена темата за вашето управление в учебниците", попита още той и изрази недоумение защо е добре шестокласниците да знаят кой е министър-председател, а зрелостниците не бива да знаят.


Ясно е, че това е част от предизборната кампания, упрекна на свой ред Игнатов БСП. Той е категоричен, че историческата наука се занимава и със съвременността и че това, че се споменават в учебниците имената на действащи премиер, президент, евродепутати е нормално.


Помолен да коментира, по-късно в кулоарите на парламента, излязлата информация, че по предписание на здравния контрол 118 училища в България, включително в София, нямат готовност за учебната година, Игнатов предположи, че става въпрос за съвместна проверка на министерството с акцент върху хигиената и санитарните възли в училищата.


Той припомни, че се е договорил със здравния министър да започне такава акция, защото част от цивилизоваността на 21 век е хигиената в училищата. Игнатов каза, че предписанията в това отношение заострят вниманието на местните ръководства и на учителите.


Той изтъкна, че в България има 4 800 училища и детски градини и че има както съвсем европейски примери, така и лоши примери. „В Съединение от 1983 година имаме случаи с училище, в което няма тоалетна и децата пресичат улицата отсреща, някъде в полето, където са им направили една сграда, която играе тази роля", посочи министър Игнатов.


Същевременно, продължи той, идете във Втора английска в София или в новото крило на училището в Ивайловград, което е на 99 години, да видите каква хигиена, какво прекрасно място е.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и