10.09.2012 12:47

Проверяват за стари храни

Видян 1701 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Агенцията по храните започва проверки в магазините за хранителни стоки, след като 1200 кг месо и храни с изтекъл срок на годност бяха открити в голяма търговска верига, заяви д-р Любомир Кулински, директор на "Контрол на храните" в агенцията.


Проверките ще са един месец и ще обхванат големи и малки магазини.


Инспекторите затвориха на 6 септември магазин от веригата "Европа" в кв. Разсадника" в София. Намерените продукти от охладена и топлата витрина с изтекъл срок трябвало да бъдат изгорени в екарисаж. Веригата бе глобена с 10 000 лв. Собственикът на магазина е хващан три пъти за последните месец и половина да продава хранителни стоки с изтекъл срок на годност.


"Всички продукти в търговския обект, които по някаква причина са негодни за консумация, трябва своевременно да се свалят от щанда, да се съхраняват в съответните помещения, най-често в хладилник и да носят надпис "негодно за човешка консумация". Те трябва да се евакуират на определени интервали от време, за което търговските обекти имат договори с екарисажите", обясни Кулински пред БНР.


По думите му в закона няма точно фискиран срок, в който развалените храни да се извозват за унищожение към екарисажа, но всеки търговски обект трябва да определи кога да става това извозване.


В последно време от Агенцията по храните не са засичали негодни храни, които след препакетиране се предлагат отново на щанда.


"Санкциите за храни с изтекъл срок на годност са едни от най-високите и това е едно от грубите нарушения, които ние установяваме. По придружителните документи ние много лесно разбираме кога е дошла тази храна и какъв срок на годност й е дал производителят. При проверките ще вкараме повече ресурс, за да обхванем всички обекти", закани се Кулински.


В края на миналата година от Агенцията по храните отчетоха ръст в продажбите на негодни храни и предложиха промени в Наказателния кодекс - затвор за тези търговци, които продават хранителни продукти с изтекъл срок на годност и излагат на риск здравето на хората.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и