Свързани новини

04.09.2012 17:56

Ленко Ленков, фондация Америка за България: Даваме милиони на медии, но те не поемат ангажименти към нас

Видян 6537 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Как избирате медиите, които толкова щедро спонсорира вашата американска фондация?


 


 


Избираме на първо място медии, които са се обърнали към нас с проекти. Най-важното за нас е те да пишат качествено. Разбира се, не можем да дадем пари на всички, които ни търсят за съдействие. Определяме тези, които са по-добри от другите.


 



Питам Ви, понеже никъде в сайта на фондацията не личат нито критерии за класиране на проекти, нито пък отчети за това как са изпълнени вече финансирани проекти. Как например оправдавате рекордните инвестции в групата на Капитал, която е известна с малка аудитория  – все пак говорим за 3 милиона веднъж и 150 000 евро, които са триста хиляди лева втори път?


 



Мислех, че са трите милиона, но сега като казвате...Последните 3 милиона са предназначени за 3 години. Това, което се получава са качествени репортажи и задълбочени анализи. Не зная как точно си представяте нашата работа и, разбира се, Вие сте си свободен да мислите каквото пожелаете, но медиите, които финансираме не поемат ангажименти към нас. Освен това, защо казвате, че имат малка аудитория. Ние не работим с хартиените, залагаме на дигиталните медии от групата Икономедия (б.р.знакът на фондация Америка за България стои на първа страница на вестниците от групата).


 



Сигурно по този начин стоят нещата и с Медиапул, сайт със средно голяма популярност, направен от бивша служителка на Капитал, в който сте изсипали веднъж 300 000 и веднъж 900 000 лева? Това са пари, които направо могат да удавят един сайт – прекалено много са...


 


Договорът ни е подписан в края на миналата година. И оттогава нито веднъж не сме се обаждали в Медиапул да ги контролираме какво пишат. Ние не очакваме нищо от тях. Не си купуваме медиите, на които просто помагаме.


 


 


Звучи странно като се има предвид колко координирано действат точно тези медии по различни теми – от нападането на правителството и отделни министри, през омаскаряването на бизнесмени и цели проекти до подкрепата за определени политици като Кунева?


 


 


Не мисля, не намирам Капитал, сайтът Дневник или Медиапул да подкрепят директно Кунева, макар че наистина съм чел, че плащаме за медийна подкрепа на нейния проект...Ние не се занимаваме с политика, а сме частна организация. Но винаги, когато има финансиране за милиони и то е непрозрачно както по селекция, така и по отчетност за обществото, се пораждат съмнения...
О, имаме много добра отчетност, защото каква по-добра отчетност от ежедневното съдържание на една медия. А ви уверявам, че подкрепените проекти са много финансово стриктни към нас.


 


 


Не Ви ли притесняват понякога данните, които се изнасят за Вашите питомци – Иво Прокопиев например с фирмените кредити за стотици милиони, които подробно бяха описани?


 


 


Много се пише, но отношенията между него и кредиторите му са си негова работа, ако има такива неща. Вие трябва да знаете, че не му поръчваме да пише срещу правителството, пък можете да мислите каквото намерите за добре.


 


 


Казахте, че сте частна организация, но тя е производна на фонд, учреден от бившия шеф на ЦРУ и екс президент на САЩ Джордж Буш Старши по решение на американския Конгрес. Звучи като държавна политика и то не каква да е?


 


 


Стари шаблони. Вярно е, че Джордж Буш и решение на Конгреса създават българо-американския инвестиционен фонд, който е учредител на нашата фондация. Но да се търси връзка с миналото на Буш като ръководител на ЦРУ ми се струва несериозно.


 


При такива огромни инвестиции в групата на Капитал, остават ли пари за други медии?


 


 


Имаме медиен грант за БНТ.


 


 


Да, за телевизията, която ние финансираме с данъците си. Не е ли странно чужда държава да я спонсорира?


 


 


При нас дойде екип (б.р. на Бойко Василев) с проект за 20 филма и ние го финансирахме. И ние не сме чужда държава. Ние сме частна фондация.


 


С колко?


 


Половин милион лева.


 


Не е ли малко – все пак обхватът на БНТ е несравнимо по-голям от този на другите подпомагани медии?


 


Не мога да говоря по този въпрос. Ще спомена и други проекти, които подпомагаме. Например сайта Редута...


 


Моля, и такъв ли има?


 


Да, сайтът е за коментари и анализи на Любослава Русева...


 


 


Също кадър на групата около Капитал?


 


 


Бивш. И на Веселина Седларска. За тяхната дейност в продължение на 2 години инвестираме 90 000 лева. Подкрепяме и вестник Стършел с 24 000 лева за две години.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху