Свързани новини

30.08.2012 15:41

БСП настоява пенсиите да се изплатят преди празниците

Видян 1595 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Референдумът за АЕЦ Белене, Бюджет 2013 и промените в Изборния кодекс ще бъдат сред основните приоритети на Коалиция за България, обяви зам.-председателят на ПГКБ и говорител на НС на БСП Ангел Найденов. Социалистите подготвят силен старт на новия политически сезон в парламента. Една от приоритетните теми за левицата ще бъде референдумът за АЕЦ Белене. След успеха на подписката, БСП очаква резултатите от проверката на ГРАО да бъдат обявени не по- късно от края на септември. „Надяваме се мнозинството да не създава изкуствени пречки и да отклонява въпроса за референдума”, отбеляза Ангел Найденов.


 
Депутатите от левицата ще предложат своя алтернативен бюджет за следващата година. Акценти в него ще бъдат - индексирането на доходите, стимулирането на заетостта, здравеопазването, бюджетите на общините, науката и образованието. Социалистите ще настояват още тази есен пенсионерите да получат по 150лв., а от догодина пенсиите да се увеличат с 11%. Ангел Найденов отбеляза, че според експерти от левицата минималната работна заплата трябва да бъде увеличена на 350лв.


 
Коалиция за България готви и предложенията си за промени в Изборния кодекс. Сред тях е идеята да се уеднаквят правилата за изборите и за референдумите, така че да не се допуска натиск и манипулации. „Професионализъм, почтеност, авторитет и резултати от работата” пък са критериите, по които социалистите ще оценяват кандидатите за членове на ВСС, които ще бъдат избрани от квотата на парламента. Ангел Найденов напомни, че през есента трябва да стартира и процедурата за избор на нов главен прокурор. През декември предстои да се изберат и двама членове на Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Друг приоритет за ПГКБ ще бъде Законът за предучилищното и училищното образование.


 
Националната сигурност също ще бъде сред водещите теми за левицата през новия сезон. ПГКБ ще настоява за изслушване на Бойко Борисов и на ресорните министри заради атентата в Бургас. По отношение на създаването на парламентарна комисия за контрол на ДКЕВР, Ангел Найденов коментира, че чрез нея управляващите се опитват да си изградят параван и да отклонят гнева на хората от тях. Зам.-председателят на ПГКБ изрази и песимизма си за резултатите от предстоящото заседание на Европейския съвет, на което ще се разглежда членството на България в Шенген. Ангел Найденов определи като пълно безобразие забавянето на изплащането на пенсиите. Той беше категоричен, че няма никакво основание пенсионерите да получат парите си едва след празниците. „За някои хора това закъснение може да бъде драматично”, изтъкна зам.-председателят на ПГКБ.  


 
По повод на ситуацията с горивата, председателят на Съвета на НС на БСП по енергетика и енергийни ресурси Явор Куюмджиев коментира, че ГЕРБ подкрепят монополите и големите фирми, за сметка на средния и дребен бизнес и на хората. „Управляващите занулиха българските интереси в енергетиката”, каза още Куюмджиев. Според него договореностите за 7-ми блок на Козлодуй и за Южен поток са просто отлагане на въпросите във времето. Куюмджиев подчерта, че не е ясно каква е позицията на българското правителство – дали е съгласно Южен поток да минава през националната газопреносна система или трябва да се строи нова тръба. Куюмджиев отбеляза още, че прехваленото 11% намаление на газа на практика няма да се отрази на крайните потребители. Куюмджиев изрази съмненията си, че е налице конфликт на интереси при Уестингхаус, която произвежда оборудване за атомни централи. Според него трябва да се наеме друг независим консултант, който да каже дали може да се постави руски реактор в Козлодуй.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева