Свързани новини

28.08.2012 15:48

Български и турски кинаджии се срещнаха в Истанбул

Видян 1497 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

При изключителен интерес в Истанбул започна срещата на български и турски кинопродуценти и кинорежисьори, организирана по идея на българския министър на културата Вежди Рашидов, съобщиха от министерството. Министър Рашидов е на кратко работно посещение в Република Турция и води специална делегация от известни български филмови дейци, между които: Любомир Нейков, Евтим Милошев, Зорница София, Влади Въргала, Андрей Слабаков, Борислав Чучков, Димитър Митовски, Димитър Гочев. От турска страна на поканата на Вежди Рашидов се отзоваха 37 известни филмови продуценти и режисьори, председатели на творчески съюзи и на дружества за авторските права в киното и телевизията. 

Зам.-министърът на културата и туризма на Турция Абдурахман Аръджъ поздрави Вежди Рашидов за идеята му да събере за дискусия най-известните български и турски кинотворци. Анкара оценява тази среща като безпрецедентна, първа по рода си, с дискусия, която е важна стъпка към подписването на Споразумението между правителствата на България и Турция за кинематографична копродукция. Подписи под документа полагат късно тази вечер в Истанбул Вежди Рашидов и турският му колега Ертугрул Гюнай. 

„Щастлив съм да събера на едно място толкова известни имена на българското и на турското кино, тази среща на живо е особено важна, тя е предпоставка за бъдещи съвместни творчески проекти”, заяви в приветствието си пред кинодейците Вежди Рашидов. Министър Рашидов определи новото българско кино като много талантливо и изтъкна факта, че през последните няколко години България все повече се отваря за изява на световни киноактьори, за снимки на европейски и световни кинопродукции. 

Али Атлъхан, зам.-генерален директор на Националния филмов център на Турция, поздрави министър Рашидов за амбицията му българската държава да подкрепя активно българското кино, както и за поканата, която Вежди Рашидов е отправил към директора на фестивала в Кан Тиери Фремо да посети България. 

Турция е готова да подкрепи съвместни филмови проекти с България, заявиха по време на срещата турските продуценти. 75-милионна Турция произвежда годишно по 70 игрални филма и стотици сериали, които се радват на огромен зрителски интерес далеч зад границите на страната. 

Другият важен документ, под който тази вечер слагат подписите си Вежди Рашидов и Ертугрул Гюнай, е Споразумение между правителството на Република България и правителството на Република Турция за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културните ценности. Това Споразумение е от изключителна важност не само за двете държави, но и за целия регион. София и Анкара ще си сътрудничат още по-ефективно по всички въпроси, свързани с осигуряването на защита на културните ценности и ще подготвят обмен на служители и компетентни лица, които работят в тази област. 

По време на визитата си в Турция министър Рашидов отправи пожелания към президента Абдуллах Гюл за скорошно оздравяване.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната, но