Свързани новини

27.08.2012 13:39

Франция иска решение на европейско равнище на въпроса с българските и румънските роми

Видян 1587 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Френската полиция започна разрушаването на поредното незаконно ромско гето в град Еври, ден след като в Лион бяха евакуирани 60 роми, настанили се незаконно в сграда. В лагера в Еври, чийто кмет доскоро бе министърът на вътрешните работи Манюел Валс, живеят 72 роми в примитивни жилища, издигнати покрай железопътна линия. Същевременно френските власти обявиха, че ще поискат в "в близките дни" да бъде свикана среща на Европейския съвет, на която да бъде намерено "решение на европейско равнище" на ромския въпрос.


 


"Ние искаме този въпрос да бъде разгледан на европейско равнище и в близките дни ще поискаме по тази тема среща на Европейския съвет", заяви френският премиер Жан-Марк Еро.


 


В понеделник освен това стана ясно, че министрите на вътрешните работи и европейските въпроси на Франция Манюел Валс и Бернар Казньов ще посетят България и Румъния в средата на септември, за да се опитат да намерят европейско решение на проблема с ромите.


 


"Искам да разбера защо мощните политики на интеграция в тези страни не се прилагат така, че да включват тези населения”, настоява още френският министър на вътрешните работи Манюел Валс пред радио Europe 1, цитирано от бТВ.


 


Миналата седмица се проведе заседание на Министерския съвет на Франция, посветено на ромския въпрос, след като бяха разтурени няколко незаконни ромски лагера. Тези действия на властите предизвикаха критики на редица неправителствени организации и на някои от съюзниците на френските социалисти.


 


По-рано този месец Европейската комисия (ЕК) постави Франция отново под наблюдение заради отношението към ромите.


 


В отговор Париж реши да облекчи достъпа на румънци и българи до пазара на труда в страната, което се прие от ЕК като добър сигнал.


 


Повечето роми, чиито незаконни гета бяха разтурени това лято и през 2010 г., са дошли от Румъния и България, припомня в. "Фигаро".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,