12.09.2008 22:04

Германия и Сащ се скараха заради Nord Stream

Видян 1154 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германското федерално правителство е отправило официален протест до посланика на САЩ, акредитиран в страната във връзка със статията на американски дипломат, в която се отправят призиви Швеция да създава пречки пред строителството на газопровода Nord Stream.

Това съобщава интернет изданието на немския вестник Handelsblatt. "Министърът на външните работи Франк-Валтер Щайнмаер е възложил на ръководител от отдела на министерството да разясни на американския посланик, че Федералното правителство е възмутено от подобни текстове", цитира Handelsblatt заявление от неназован източник, близък до правителствените среди
Така германското правителство отговаря на статията, публикувана на 10 септември в шведския вестник Svenska Dagbladet. В нея посланикът на САЩ в Швеция Майкъл Ууд е заявил, че Европа и САЩ не трябва да увеличават нивото на зависимостта си от Русия при доставките на природен газ. Ууд нарича Русия "ненадежден доставчик на енергия"
Според него Швеция трябва да преразгледа проекта за газопровода както и неговия маршрут, понеже проектът бил резултат от "специална договореност между Русия и Германия", като в същото време ЕС трябва да изработи обща позиция по този въпрос.
Nord Stream съединява Балтийското крайбрежие на Русия (района на гр. Виборг) с балтийското крайбрежие на Германия (района на гр. Грайфсвалд). Дължината на трасето е 1,2 хил. км. На първия етап трябва да бъде построен участък с пропускателна способност 27,5 милиарда куб.м газ годишно, а на втория етап да се увеличи до 55 милиарда куб. м за година.
51% от акциите на Nord Stream принадлежат на "Газпром", а германските фирми E.ON и BASF имат по 20% всяка и едва 9% принадлежат на холандската Gasunie.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост, за да