Свързани новини

17.08.2012 09:59

Паметникът на Съветската армия осъмна с качулки

Видян 1647 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поддръжници на руската пънк група Pussy Riot сложиха качулки върху главите на съветските войници в София, предаде БГНЕС.

На главите на скулптурите от Паметника на Съветската армия бяха сложени разноцветни качулки, като израз на протест заради делото срещу трите момичета от Пуси Райът , които са съдени заради "молитва" срещу Владимир Путин в катедрала в Москва. Днес се очаква да приключи процеса за хулиганство срещу тях в московски съд. Посланието на разноцветните качулки е адресирано до посолството на Русия, българското правителство, парламента и медиите. "Група човеци", както се подписват извършителите на акта, целят да приковат вниманието върху процеса и невинността на трите млади жени. Според тях чрез съдебния процес се пречи на свободата на словото. 


"Настояваме Мария, Надежда и Катерина да бъдат освободени незабавно! Свободата на изразяване е основно човешко право, защитено от руското и международното право. Тоталитарният режим на Владимир Путин трябва да го признае и да спре тероризира своите граждани. "Пуси Райът" (Pussy Riot) е вдъхновяващ символ на борбата за демокрация в Русия. Цялата международна общност, включително българските власти, е длъжна да ги подкрепи срещу опитите на режима да затвори устите им. С днешния протестен акт ние искаме да покажем, че и България е солидарна със смелите членове на групата! Всички сме Пуси Райът!", се казва в съобщението подписано от "Група човеци". 


Преди повече от година, в началото на лятото на 2011 фигурите бяха боядисани като герои от американските комикси – Капитан Америка, Джокера и др. Полицията тогава разследва инцидента, който беше определен като вандализъм. Групата млади художници, обаче озаглави творбата си "В крак с времето". През последните години Паметникът на Съветската армия се превърна в обект, който разделя българската общество. Често там се организират протести на противници и привърженици на монумента.

 

Снимка: БГНЕС



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби