Свързани новини

24.07.2012 17:47

Министър Найденов: Да, хлябът ще скача!

Видян 1404 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има обективни предпоставки за повишаване цената на хляба заради рекордната цена на пшеницата и поскъпването на енергоносителите, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. 

От думите му стана ясно, че в близките седмици ще бъде свикан Консултативният съвет по зърното, за да се коментира тенденцията за поскъпване. На него ще бъде обсъдена и цената на фуража, която може пряко да рефлектира върху стойностите на млечните и месни продукти. „Ако засушаването продължи, има вероятност да пострада реколтата от царевица, което ще се отрази върху цената на фуража“, посочи Найденов. „Важно е обаче да следим тази тенденция по цялата верига, за да не допуснем спекулативно повишение“, добави още той. Според него причината за рекордните цени на пшеницата са прогнозите за лоша реколта в Русия и САЩ, което се отразява като растящ тренд и у нас, тъй като България не е изолирана от световните пазари. „Това, което правим като държава, за да не се отрази поскъпването на фуража върху цената на месото, е да се опитаме да подпомагаме животновъдния сектор“, каза министърът.

Той допълни, че ако в близките няколко дни не завали дъжд, се поставя под въпрос добрата реколта на царевица, което ще рефлектира върху цената на фуражите и ще доведе до поскъпване на мляко и месо. Министърът коментира, че с оглед на по-ниското потребление през летния сезон, когато се набляга повече на зеленчуци и плодове, повишението няма да се усети толкова бързо, но през септември-октомври ще има реално поскъпване

„Важното е да можем да следим това по цялата верига и да няма опити за спекулации, или някой да се опитат на базата на обективни фактори да вдигнат цената неимоверно много“, посочи Найденов. 

„От 1 юли има увеличение на цената на електричеството за бизнеса с 16%, цената на водата се очаква да скочи с 5%, на горивата - с около 10%. Зърното вече поскъпна с 35%. За последните 15 дни цената на брашното в различните региони се е увеличила между 15 и 20%“, изчисли секретарят на Националната браншова камара на индустриалните хлебопроизводители Кольо Колев. „Няма такова изделие, което при тези увеличения, да може да поддържа тази цена“, допълни той.

По данни на Агенцията по безопасност на храните около 1800 фирми произвеждат хляб у нас. От тях около 50 са големите, а другите са малки и средни предприятия, които произвеждат предимно хлебни изделия. Бизнесът е много затруднен, защото конкуренцията е много голяма, обясни още Колев.

„Хлябът от 700 грама ще се продава за около 1,20 лева, което е скок на цената с 15%“, заяви председателят на регионалната структура на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов в понеделник.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак