Свързани новини

24.07.2012 14:28

Вълна от летни инфекции по морето

Видян 1986 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бум на болни от чревни вируси, които може да доведат до усложнения, отчитат лекари в цялата страна. Червен вятър и импетиго са сред най-честите кожни зарази, а през есента се очаква взривна вълна от хепатит А, става ясно от спецове, предупреждаващи за опасностите от заразите и как да се преборим с тях. Тази година вълната от летни инфекции е започнала по-рано от обичайното заради ранните високи температури, обхванали страната, смята главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев, цитиран от Блиц. Инфекциозните клиники във Варна и Бургас са буквално претъпкани с обичайните за това време хлапета с температура, главоболие, повръщане и разстройство, защото в момента е пикът на летния грип. Той обаче не се предизвиква от грипен щам, а от ентеровируси, пояснява шефът на детското отделение в Инфекциозна болница д-р Атанас Мангъров. Според него по-нетипичното за това лято е, че има много малчугани с обриви по дланите, ходилата и афти в устата. “Пъпчивият вирус също тръгва от лигавицата на червата, но е новост за нашите ширини”, категоричен е лекарят. Всяко лято ентеровирусите причиняват и усложнения: “Преди три години пламна зараза от морбили, сега имаме вирусен менингит. Въпреки че той не е толкова смъртоносен, колкото бактериалния, изисква навременна и специализирана помощ”, предупреждава д-р Мангъров. “В някои случаи вирусът стига до обвивката на мозъка и се развива енцефалит, от който децата умират за часове, защото внезапно спират да дишат, или остават инвалиди за цял живот”, обяснява той. Кожните инфекции също ни атакуват основно през лятото. Сред по-леките, но стряскащи е импетигото – след ожулване по обширна площ от кожата се появяват мехурчета, пълни с мътна течност, която се превръща в гной”, казва д-р Галя Минчева от центъра за кожни и венерически заболявания. “Болестта е заразна и ако не се излекува напълно, са възможни усложнения.” Тя цитира като едно от най-опасните кожни заболявания червения вятър, който е тежка бактериална инфекция. Заразата може да проникне в организма и през най-малки ранички. Обикновено се появява по повърхностти на кожата, богати на лимфни съдове. Протича с висока температура, отоци и възпаление на лимфните възли. В повечето случаи рецидивира. Поради големите рискове, които крие, болничното лечение е задължително.


Летният грип обикновено протича леко, а острата му фаза преминава за 4-5 дни. През първите 3 от тях обаче е задължително да се пази леглото, да се мине на диета и да се пие много вода. Антибиотиците не помагат, те могат само да навредят.


За да се предпазите максимално от всички зарази, дебнещи през сезона на почивките, е необходимо да се спазват всички хигиенни правила. Ръцете винаги трябва да са чисти, ако не можете да ги измиете с течаща вода, ползвайте антибактериални гелове и кърпички. Избягвайте къпането в басейни - дори къпането в морето е по-безопасно, тъй като в малко пространство “бъка от микроби и вируси”. При всяко нараняване вземете мерки със съответните антибиотични пасти и спрейове, ако е по-сериозно – потърсете лекарска помощ. И в никакъв случай не водете на море бебета по на няколко месеца – рискувате почивката ви да завърши в болница с тях!


През септември пък лекари прогнозират бум на хепатит А, като се очаква дори да бъдат надхвърлени епидемичните стойности. Д-р Мангъров обяснява, че това е така, защото заболяването има около месеци и половина инкубационен период: “Пипвате го сега, тръшвате се през септември, а междувременно сте заразили един куп хора”.



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв