Свързани новини

18.07.2012 16:02

Натискат топплофикациите да отпишат старите дългове

Видян 1650 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Собствениците на Топлофикационните дружества да отпишат старите дългове. Това призоваха от Асоциацията Активни потребители. Освен това, според тях, трябва да се започне навреме събирането на актуалните вземания.


„Това ще има оздравителен ефект за самите тях и ще бъде справедливо към тези, които си плащат редовно сметките“, категорични са от Активни потребители.


Според данните в момента в балансите на някои от дружествата са записани активи от несъбрани вземания от неплатени сметки на клиенти с давност повече от 10 години, въпреки че Върховният касационен съд само преди 2 месеца ясно се произнесе, че вземанията на топлофикационните дружества са т.нар. „периодични вземания“ и за тях се прилага 3-годишна погасителна давност.


„Тези вземания в голямата си част са на практика несъбираеми“, отбелязват от Асоциацията „От друга страна, остава реална възможност съдилищата да присъждат и погасените по давност суми в полза на доставчиците“, допълват от там.


Потребителите могат да се възползват от 3-годишната давност само в рамките на съдебните производства. Съдът не следи и не присъжда служебно давността, а трябва да бъде направено възражение за давност в конкретен момент и по подходящ начин, за да бъде взето предвид, разясняват от Асоциацията.


Според Активни потребители собствениците на съответните топлофикационни дружества могат да решат този проблем и извънсъдебно, като опростят старите вземания и избегнат дългите и финансово обременителни съдебни процедури.


В случай, че топлофикационните дружества не отпишат старите вземания, от Асоциацията  са готови да оказват информационна и правна помощ на потребителите със задължения, за които е налице 3-годишната погасителна давност. Във връзка с това потребителите с изтекли по давност задължения могат да се обръщат за изготвяне на предложения към собствениците на съответните топлофикационни дружества за отписване на тези задължения.


Процедурата ще помогне абонатите с погасени по давност задължения да упражнят правата си, което иначе могат и да не реализират поради незнание. Това ще им даде по-голяма възможност за реално плащане на задълженията, включително и чрез разсрочване.


Данните показват, че за първите три месеца на 2012 година събраните стари задължения са 3,2 млн. лева.


В понеделник стана ясно, че 49% от абонатите на топлофикациите ще трябва да доплащат за парно и топла вода след изравнителните сметки. „С 13-14 на сто са по-високи сметките за топло в сравнение с предходния период“, заяви тогава шефът на топлинните счетоводители Ася Ангелова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец