Свързани новини

17.07.2012 15:36

БСП събра 500 000 подписа за допитване

Видян 1339 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десет дни предсрочно БСП рапортува, че е събрала 500 000 подписа за референдум по въпроса със строежа на Втора атомна електроцентрала в Белене. Това стана ясно от думите на лидера на социалистите у нас и в Европа Сергей Станишев пред Нова телевизия. След като самият председател на БСП активно се включи в кампанията, само за две седмици резултатът беше утроен.

Събирането на 500 000 подписа задължава Народното събрание да придвижи допитването до народа, а президентът да насрочи дата за него в определените от закона срокове. Това е изключително важно, тъй като ако петицията има от 200 000 до половин милион участници, провеждането на референдум става по желание от страна на парламента. 

Досега в двата последни случая – с подписката на СКАТ и ВМРО за членството на Турция в ЕС и по темата, повдигната от РЗС за нова конституция, именно по причина на пожелателния характер на законовата норма не се стигна до допитване.

Според Станишев БСП ще използва и следващите десет дни, които остават до внасянето на петицията – 27 юли, за да набере максимално количество подписи. Датата не е случайно избрана – тогава е третият рожден ден на правителството.

Според лидера на червените очакваното число на подписалите до 27 юли е 640 000. Надминаването на половиния милион е желателно, за да не се намерят много дублажи на имена и ЕГН-та и това да доведе до отпадане на допитването, обясни той. Подписите ще минат през проверка от страна на ГРАО, но Станишев заплаши, че ако в тази работа се намеси и ДАНС „агенцията ще си има работа с БСП”.

Досега в нашата страна не е провеждан национален референдум по никакъв въпрос. Държавата беше близо до допитване по темата „за” или „против” затварянето на 3-и и 4-и блок в АЕЦ Козлодуй при управлението на Царя, но тогавашният евроминистър Кунева направи всичко възможно да не се стигне до гласуване. Причината е ясна – народът със сигурност щеше да отхвърли искането на някои държави от ЕС да бъде спряно развитието на българската атомна енергетика. Това обаче щеше да попречи на преговорите за приемането ни в ЕС, които се водеха в същото време.

Показателен е фактът, че за втори път именно атомната енергетика става тема за най-широкия възможен обществен дебат. Той ще включва национални кампании „за” и „против” Втора атомна, както и гласуване по темата. То най-вероятно ще предхожда само с броени месеци редовните парламентарни избори и ще бъде много сериозен тест за властта. През март бе отхвърлен проектът Белене като безперспективен и скъп за България.




Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Природният газ

КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април

Предложението на "Булгаргаз" природният ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се