Свързани новини

16.07.2012 11:32

Цветанов: Убеден съм, че президентът не е запознат в детайли с това, което става във ВСС

Видян 1594 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Убеден съм, че президентът не е запознат в детайли с това, което става във Висшия съдебен съвет, не мога да повярвам, че българският президент ще защити човек, забавил над 50 дела. Това ако е вярно и действително президент поддържа такава теза, не бих го приел за една демократична държава, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по БНТ, цитиран от Фокус. По думите му държавният глава просто е направил изказване, "за да влезе духа на говорене на всички, които говориха преди него".  Вчера президентът Росен Плевнелиев определи като некоректно решението на Висшия съдебен съвет да уволни съдия Мирослава Тодорова заради забавени мотиви към дела. Това решение "отекна негативно не само в цялата страна, но и в Брюксел", дни преди да излезе докладът на ЕК, смята президентът. Цветанов заяви още, че събралите се на протеста около 200 души не са били само съдии, а "адвокати от незнайно какви кантори и кои всъщност защитават в съдебния процес – дали не защитават тези, които са оправдани или тези които са се възползвали от забавянето на тези мотиви. Имаше и граждани, които аз съм виждал и по други протести, те са като дежурни". 

По думите му този протест се е превърнал в политически. 


Вярвам, че има честни съди и прокурори, но те са принудени да мълчат. Ако имаме принципите, които да се спазват от всички, съдебната система ще бъде отлична, смята вътрешният министър. Съдебната система е независима и тя трябва да остане независима, категоричен е той. Но и допълва, че "всеки иска да запази статуквото и иска да има ненаказуемост". 

Това е битка срещу тежката организирана престъпност и срещу тези, които искат да запазят статуквото, каза вицепремиерът.


Цветанов заяви, че името на съдия Мирослава Тодорова, която той отдавна критикикува, му е станало известно, когато към него се обърнали жертвите на престъпността. 

Кой се сеща за родителите и близките на пешеходните пътеки – съдът се произнасяше с условни присъди, каза министър Цветанов. 


Висшият съдебен съвет започна в 10 часа днес извънредно заседание, на което  разглежда дисциплинарната си практика по повод казуса с Мирослава Тодорова. За това настоя правосъдният министър Диана Ковачева. Членът на съвета Петър Стоянов съобщи, че от 2008 година са уволнени 7 магистрати.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да усетите потребност за размисъл върху вашите дългосрочни цели

Днес може да усетите потребност за размисъл върху