Свързани новини

10.07.2012 11:32

Тръгна приватизацията на ВМЗ-Сопот

Видян 1163 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ВМЗ-Сопот от днес е в процедура на приватизация. Това съобщи пред ръководството и работниците на предприятието министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.


Днес е първият ден, от който тече срокът за подаване на документи на инвеститори, посочи министърът, цитиран от "Фокус".


В продължение на три месеца ще трябва да се намери купувач на предприятието. Той трябва да е стратегически инвеститор, който произвежда същата продукция, трябва да е търговец, да продава и да купува.


Новият инвеститор трябва да произвежда и гражданска продукция съгласно новите параметри, каза още Добрев.


Максималният срок за извършване на процедурата е 165 дни, обясни още той, цитиран от БТА. През това време държавата трябва да изчисти всички задължения, в това число и заплатите към работниците.


По думите му кандидатите трябва да станат известни до 30 дни, след което  започва проверката им от ДАНС и специалните служби.


До 20 юли на работниците трябва да бъде изплатена заплатата за месец май. В петък, който мина, са били платени всички останали заплати до този месец. Следващите месеци поетапно ще бъдат изплатени и останалите задължения на работниците.


Бъдещият инвеститор ще трябва да запази средната работна заплата в размер на 550 лева, както и численият състав на работещите.


Министрите Делян Добрев и Тотю Младенов и председателят на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев бяха посрещнати с аплодисменти от хората в предприятието.


Добрев каза на работниците, че процесът на приватизация най-вероятно ще бъде труден, тъй като дружеството има големи задължения. Много по-лесно е щяло да бъде ако този процес е бил започнал преди три или пет години. Шансовете тогава са били по-големи.


Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов каза, че вече е имало няколко запитвания за дружеството.


От своя страна синдикатите във ВМЗ обявиха, че отменят стачната готовност очакват спазване на обещаното от правителството.


"Държавата трябва да се ангажира и ВМЗ да може да заработи. Ние подаяние не искаме. Три поколения оръжейници сме и можем да работим. Можем да бъдем златната кокошка на държавата. Заработим ли, проблеми няма да има. При адекватна политика на държавата можем да дадем много", коментира пред БНР Димитър Атанасов, лидер на КТ „Подкрепа“ във ВМЗ.


Собствеността не е важна, но искаме гаранции за сериозен човек, добави той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион