Свързани новини

04.07.2012 11:20

Дянков: Свръхдефицит нямаме, покриваме всичките критерии за влизане в еврозоната

Видян 1940 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бяхме търпеливи, свършихме си работата добре. Бюджетът вече е на баланс, заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков за успешната еврооблигация.


„Освен Швеция, сме единствените, които имаме досега балансиран бюджет. Свръхдефицит нямаме, покриваме всичките критерии за влизане в еврозоната. Имахме план, той проработи, накрая имаше и малко късмет, затова, че като се събраха премиерите направиха важни решения в края на миналата седмица и успяхме този понеделник да свършим. Плащаме лихва 4,25%, това е добре, спрямо 7,50% лихва преди. Важното в живота е да си търпелив. От значение беше това, че "Муудис" ни вдигна рейтинга миналата година, защото инвеститорите доста следят кредитните агенции. „Стандарт енд Пуърс" също се очаква да ни вдигне рейтинга, което ще помогне на целия бизнес, това помага и на банките. Като цяло наистина сме доволни", похвали се Дянков. Той каза, че целта е да влязат по-дългосрочни инвестиции на пазара.


"Голяма група азиатци – Сингапур, Корея, както и САЩ, Кувейт, Саудитска арабия, Катар, Египет, са с големи поръчки в България. През 2015 г. това ще помогне на следващия финансов министър и тогава ще има по-лесен пазар. Ако бяхме отишли миналата година на пазара, щяхме да платим допълнителни лихви около 80 млн. Така че съм по-радостен, че не отидохме по-рано. Спестили сме около 400 милиона за 5,5 години", заяви Симеон Дянков.


"Чухме се с много хора, политици и Пламен Орешарски ме поздрави за еврооблигацията, Мартин Димитров пръв ме поздрави даже, Милен Велчев още не ми е звънял, но ми писа, че вижда, че нещата вървят добре, Иван Костов ми написа хубаво съобщение, Данчо Цонев също. Това беше първият случай, в който помолихме политическите сили в парламента ако може по-тихичко, да не критикуват толкова много преди емисията. Като мина емисията, тогава да продължат. Тук се обединиха всички, че това е добре за България", разказа Дянков.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион