Свързани новини

02.07.2012 15:06

Водачът на екопротестите виновен за пожара на Витоша?

Видян 2525 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пожарът на Витоша, който два дни горя се оказа толкова мащабен заради безхаберие на сваленото напролет ръководство на парк Витоша, начело с водача на последвалите екопротести уж в защита на планината Тома Белев. Разрастването на огъня е причинено от факта, че гората в Бистришкото бранище миналата година е била жертва на смерч. После не е изчистена, поради липса на воля от ръководството на парка и в резултат са заразени 400 хектара или 4000 дка. Десетки пъти повече, отколкото биха отишли за построяването на писти и съоръжения, чийто враг номер едно е Белев.

Вместо да докаже любовта си на кореняк кърджалиец към софийската планина, която декларира пред камерите, и да хукне да гаси пожара, той остави това в ръцете на кмета на София Йорданка Фандъкова и на министрите Цветанов и Найденов - двамата, които бяха набедени за врагове на гората. 

Гасенето, ръководено от тях, беше допълнително затруднено поради неизчистените просеки и затова не можеше да става с машини, а първобитно – с магарета, катъри и коне, които в София, за разлика от родното на Томата Кърджалийско са бая кът. „Виновници за възникналия пожар  в резервата „Бистришко бранище” са представителите на зелените организации Андрей Ковачев и Тома Белев,  участници в специално назначена комисия от МОСВ  за справяне с последиците от бедствието върху смърчовите гори, които налагат мнението си  да не се  изнася сухата дървесина от поразения резерват. Отговорни са и Димитър Стоев, председател на комисията  и Евдокия Манева, министър на околната среда  по това време”, пише в декларация дружеството Природата за хората и регионите за хората. 

От дискусия в парламента, с чиято стенограма разполагаме, пък ясно се разбра, че хората около кръжеца, разбунил екопротестите, искат да направят милиони от лесоустройствени планове. Филип Цанов казва в НС: „На предишната среща господин Георги Костов (б.р. бивш шеф на горите и учител на Белев и Ко) каза, че частните парцели – до 20 дка, са някъде около 1 милион. Обсъждаме текст, в който бюджетът поема лесоустройствените планове на тези частни парцели. Говори се публично, че изработването на един лесоустройствен план за един парцел струва 300-400, някой каза 500 лв. Получават се някакви цифри, които, ако правилно смятам, 300-400-500 млн. лв. Това са абсолютно непосилни цифри за бюджета и това никога няма да се случи. 

Ако потвърждавате, че цифрите са горе-долу такива, да мислим за нещо, което е реално, а не нещо, което е абсолютно хипотетично”.

Тома Белев възразява: „Коментираме 360 хил. хектара. Разходът, когато се планират мероприятията, заедно с инвентаризацията действително е между един и три лева. Тоест ние коментираме един общ разход между 360 хиляди и 1 млн. лв., които ще бъдат отделени в рамките на десет години”. Шефът на Агенцията по горите обаче дава съвсем друга котировка: „Като цифри цената е около 10 лв. на хектар” – сиреч поне 3,6 млн. 









Етикети
, , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и