Свързани новини

29.06.2012 11:22

ДКЕВР: Цената на тока скача с 13 % заради зелената добавка

Видян 1600 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С новите цени на електроенергията oт 1 юли 2012 г., които сме определили, ще успеем да създадем плавен ритъм за все по-малко влияние към крайната цена, заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев в народното събрание, цитиран от Фокус. „Уточняваме точното количество възобновяеми източници. Това наложи вдигането на крайната цена с още 3% единствено и само заради зелената добавка. От приемането на първия закон през 2007 г. за възобновяемите и алтернативните източници беше определен и механизъм, с който да се компенсират повишените разходи на тези източници на енергия и те да бъдат изграждани съвместно изискванията”, заяви още Семерджиев. Към момента сме значително над графика, който е оказан като индикативен по отношение на постигането на тази цел, допълни той. Последното определяне на цена без промени беше в края на март 2011 г. 

„С промяната беше дадена възможност да се отчетат реалностите при изграждане на възобновяеми източници и балансиране на интересите на потребителите и инвеститорите. Промените, които бяха направени в цените от 2011 г., омекотиха ефекта от постигане прегряване на пазара, но от началото на тази година интензивно се изграждат такива обекти и необходимостта за заплащане на преференциалната такса налага тези цени. Начинът, по който се определят цените по новия закон, е в състояние да избегне прегряването на пазара”, каза Ангел Семерджиев. 

Можем да успеем да постигнем балансирано развитие на възобновяемите източници, без да се напряга изключително много пазара, допълни той. Независимо че цените на електроенергия в България са най-евтини в Европейския съюз, всяко повишение се приема изключително критично от потребителите, заключи Семерджиев. 

„Общите разходи, които трябва да се заплащат от всички потребители, щеше да надхвърлят 1 милиард лева. В момента, с всичките добавки, те са около 600 милиона лева. Съзнаваме, че ще създадем напрежение за крайните потребители, но работим заедно с Министерство на икономиката, енергетиката и туризма по овладяване на крайните цени”, каза Семерджиев. 



Етикети
, , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион