10.11.2008 15:54

ЧУДОТО НА ЦАРЕВИЧНОТО НИШЕСТЕ

Видян 25941 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не е разбира се като”чудото на овесените трици”, а по-голямо, защото е свързано не само с поддържането на човешкия организъм като триците. Следовниците на най-модното сваляне на килограми и запазването на желаната фигура знаят, че дори Дюкан разрешава употребата на царевичното нишесте като сгъстител и за приготвянето на сладкиши по неговата диета. Всъщност всички, които държат на здравословното хранене по принцип, би трябвало да заменят във всички възможни случаи брашното с натурално нишесте от царевица. Сосовете, застройките и кремовете стават не по-малко вкусни и много по-гладки дори за начинаещи в приготвянето им. В магазините най-често продавано е нишестето на „Биосет” – 20 ст. За 60 грама. Ще се съгласите, че не е скъпо с каквото и да го съпоставяте. Като се има предвиди естествено, че с 60 грама могат да се приготвят доста неща.
Знаете сигурно, че Колумб ни е доставил царевицата от Новия свят, но откритията свързани с нея ( заради нишестето й ) не са спрели и днес и имат голямо бъдеще. Нишестето на царевицата е толкова податливо на разграждане, че някои преработки могат да модифицират хранителната му структура. По тази система са получават най-разпространените царевични форми – пуканките и корнфлейкса. Но храненето не е всичко, както вече стана дума.
Разработва се например нов „био” пълнител за автомобилни гуми като алтернатива на традиционните пълнители. Той е на основата на възобновяеми съставки на церевичното нишесте и може да има изключително влияние върху околната среда, защото води до намаляване на емисиите на въглероден двуокис. У нас в това число се работи по 100% разградим биоматериал в производството на опаковки - ековио. Състои се от 45% разградим полимер на основата на нефтопродукти, а останалото е царевично нишесте, което е 100% възобновяем източник. 
Пазарските торбички са една от най-големите възможности за приложението му, но има и ред други. Samsung ще лансира два екологични мобилни телефони, направени от царевица. Няколко производители работят по идеята за царевичен материал, който да замени пластмасата на основата на нефтопродукти, използвана освен в мобилни телефони, и в лаптопи, компютри и т.н. Идеята не е чисто нова, но отскоро се работи усилено по нея заради растящите цени на петрола. Впрочем цените на”черното злато” може и да падат понякога, като сега, но така или иначе са нещо несигурно. А и запасите не са безкрайни. За сметка на това всички се надяват, че царевица ще си пребъде, какво пречи. Генното й модифициране е друга и много сложна тема, която изисква специално обсъждане. Това, което в името на куриоза може да се припомни накрая е, че първото приватизирано предприятие у нас беше „Царевични продукти” в Разград, „Амилум” от 93-та насам. Та то произвежда нишесте, глюкоза и други съставки на основата на царевица за хранителната промишленост и разни други за целулозно-хартиената.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата, за да не се