Свързани новини

20.06.2012 11:26

Лекари: Избягвайте майонезата и млечните сосове в летните жеги!

Видян 1274 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Майонезата и млечните сосове са най-опасни в летните жеги, a консумацията им често води до хранителни отравяния.

Това заяви д-р Любомир Кулински, директор „Контрол на храните” в Агенцията по безопасност на храните, цитиран от Фокус.


„Млечните сосове, които се слагат на сандвичите и пиците, ако бъдат оставени извън хладилник при тези температури, крият сериозна опасност от размножаване на вредни микроорганизми”, обясни д-р Кулински. Той подчерта, че целият наличен ресурс на Агенцията по храните по морето извършва масови проверки на обектите. 


Преди година в Петрич осем деца бяха приети в местната болница с хранително натравяне след консумация на дюнери. Тогава стана ясно, че именно в млечно-майонезения сос, приготвян на място, както и в пилешкото месо за дюнерите, са открити патогенни стафилококи.


„Тази и следващата седмица на Черноморието работят и няколко външни екипа, които извършват допълнителни проверки”, уточни д-р Любомир Кулински и бе категоричен, че проверките са изненадващи за собствениците на търговските обекти.


Инспектори от Областните дирекции по безопасност на храните са проверили през изминала седмица 4857 обекта, издали са 348 предписания и са съставили 133 акта, като временно са спрели дейността на 7 обекта, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по безопасност на храните. 

Иззети са 460 килограма хранителни продукти, 32 яйца и 20 000 буркана (консерва "Фиферони"), тъй като в тях се влагало вода от локален водоизточник, който не отговарял на наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.


Вчера пък от БАБХ съобщиха, че стафилококи в сурови кюфтета, както и при една от готвачките в туристическия комплекс "Барите" край Варна, са причината за хранителното натравяне на 23-ма петокласници от Добрич през миналата седмица. 16 от децата бяха приети в болници.



Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв