Свързани новини

19.06.2012 15:09

Exxon се оттеглиха от добива на шистов газ в Полша

Видян 1472 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ексон Мобайл се отказа да добива шистов газ в Полша, признавайки находищата за нерентабилни. Полша се смята за страната с най-богатите залежи на такъв газ в Европа. Това още веднъж доказва, че шистовата революция в Европа едва ли ще се случи, смятат експерти. Въпреки това заплахата за „Газпром” от страна на американския шистов газ продължава да съществува, пише Вгляд. 

Американският петролен гигант „Ексон Мобайл” се отказа от плановете си за добив на шистов газ в Полша, след като не е получил удовлетворителни резултати от изследването на находищата, съобщи полската преса, позовавайки се на представител на полския клон на компанията. Това решение е било взето, след като компанията не е открила търговски запаси в две находища. 

Това не е първият път, когато находище на шистов газ в Европа се оказва безрезултатно. До сега „Ексон” се отказа от проект в Унгария на стойност 75 млн. долара, тъй като в находищата е имало повече вода, отколкото газ. 

В началото на тази година американската компания съобщи, че двете експериментални находища в Полша са се оказали нерентабилни. Откритият газ не е постъпвал в необходимите количества, които биха оправдали неговото производство. Въпреки това „Ексон” не бързаше да се откаже от амбициите си за шистовия пазар в Полша. Анализатори смятат, че неуспеха на американската компания свидетелства за това, че добивът на полски шистов газ може да стане уникално предизвикателство и да доведе до увеличаване на разходите и забавяне на производството.



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

към хороскоп хороскоп

овен

Имате безброй много идеи

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Имате безброй много идеи, но точно вие сте твърде