Свързани новини

14.06.2012 12:52

Сергей: 10% от вота беше фалшив

Видян 1300 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Натиск, хаос, купуване на гласове - тази характеристика на изборите през 2011 година даде президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев при представянето на документалния филм „Как да спечелим избори в България”. Събитието се проведе в Европейския парламент в Страсбург пред водещи журналисти и евродепутати от различни политически сили. „Никога преди последните избори през 2011 година вотът в България не е бил оспорван. За първи път имаше толкова много недействителни бюлетини – 300 хиляди”- изтъкна президентът на ПЕС. Според него са притеснителни данните на социолози, че 10% от истинските гласове се контролират чрез страх и купуване на гласове.

Станишев е притеснен, че днес има връщане от европейските  демократични стандарти. „За мен и БСП основен приоритет е да не допуснем да бъде отнета най- голямата демократична ценност- свободните избори. Не трябва да допуснем да се случи натискът и манипулациите от последните избори, защото имаме сериозни опасения, че ще се приложат същите технологии в още по- голям мащаб.” – каза Сергей Станишев. Той допълни, че целта на филма е да сигнализира за опасностите пред демократичната система. Лидерът на БСП очаква мониторинг от европейските институции по проблема. Станишев се аргументира: „Ако не можем да гарантираме честни избори, всички демократични ценности на ЕС не могат да бъдат приложени.” 

„Усещането на българите е, че последните избори не бяха проведени по демократичен начин”, заяви евродепутатът Ивайло Калфин на представянето на филма. Той напомни, че демокрацията не бива да се приема за даденост, за нея трябва да се борим.

Бившият кмет на Хайредин и кандидат на последните избори  Радослав Стойков разказа покъртителни случки от кампанията- саморазправа от страна на опонентите, побой над 50 човека, заплахи за убийство. Стойков описа как бухалките и металните пръти са били аргументите на опонентите му на изборите през 2011г. 

Председателят на Института за модерна политика Борислав Цеков определи случилото се на миналите избори като огромно отстъпление за България и за обществото. 

Документалният филм „Как да спечелим избори в България” дaва  една невиждана досега цялостна картина на страха, манипулациите и купуването на гласове, които съпътстваха изборната кампания миналата есен. В него са събрани почти всички уникални телевизионни кадри, уловили нарушения на изборите през 2011г. 25-минутната лента показва както ексклузивните кадри от „БГНЕС” с депутати от ГЕРБ, които разнасяха чували в ОИК София, така и заснетите с телефон скандали в ОИК Кюстендил, където депутат от БСП спори разгорещено за кръстчетата върху бюлетините. Милен Марчев и екипът му 4 месеца обикалят из страната, за да търсят очевидци на нарушения, които са склонни да говорят пред камера, защото страхът още не ги е напуснал.




Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни