Свързани новини

14.06.2012 11:17

Министър Атанасова е ужасена от случващото се в Пирогов

Видян 1522 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Установени са сериозни нарушения във финансовата дисциплина на института за спешна помощ Пирогов, стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова в ефира на bTV.


Припомняме, на 11 май започна внезапна съвместна проверка на Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса на УМБАЛСМ „Пирогов". 

По-рано шефът на Здравната каза Пламен Цеков съобщи за надвишени разходи в Бургаската болница - с около 450 хил. лв. и в „Пирогов", за която обаче, не уточни с каква сума.


Десислава Атанасова държеше да подчертае, че лекарите, които работят там, нямат отношение към установеното административното състояние.

„Пирогов" е стандарт в медицинската помощ и аз многократно съм търсила медицинска помощ в „Пирогов", посочи Атанасова.


В понеделник приключи проверката, в момента се изготвя докладът - той ще бъде над 150 страници, съобщи здравният министър. Тя посочи, че разполага с предварителен доклад и предварителни данни, тъй като до момента са обработени само данните за финансовата дисциплина на болницата.


„Не е всичко чудесно за съжаление, налице са случаи, в които са нарушени Законът за обществени поръчки и Наредбата за възлагане на обществени поръчки", изтъкна Десислава Атанасова.


Тя даде за пример обществена поръчка, спечелена от изпълнител, който не е поканен изобщо да участва в подобен търг. Има сходство в поканените лица и поканените фирми за участие в обществените поръчки - в много от случаите те са едни и същи или свързани помежду си, обясни още здравната министърка.

Тя информира и за случаи, в които са били направени дарения на определена апаратура, техника, изделия, които комисия бракува в същия ден, в който е било направено дарението. Има договори за дарения на пари, под които няма подпис. Липсва и информация къде отиват после парите, посочи здравният министър.


„Аз съм принципал като министър на тази болница и се ужасявам, че такива неща се случват в тази болница", сподели Десислава Атанасова.


Министърът изтъкна, че са установени нарушения и по гражданските договори в „Пирогов". Тя съобщи, че за две години парите, изплатени по граждански договори, са 1,9 милиона лева, което по думите й е прекалено голяма сума. Атанасова посочи още, че има съмнения, че това са прикрити трудови договори.


Тя даде за пример някои от „най-екзотичните", по думите й, граждански договори, сред които договор за подредба на книги и консултиране на пациенти при избора на книги, договор за анализ на разхода на електрическа енергия, договор за недопускане на загуби от здравно неосигурени лица, договор за разработка на дизайнерски мебели за лечебното заведение.

Имаше договор за 7 хил. лв. за почистване на сняг, но не знам дали за 3 месеца това е сума, която болницата може да си позволи, изтъкна министърът. Липсва отчетност на това как се изпълняват договорите, информира още Атанасова.


Има дори издаване на индивидуални заповеди за изплащане на средства, които влизат в сила от дата, предхождаща датата на издаване на съответния документ, посочи здравният министър.


„Това, което ми направи впечатление е, че администрацията взема много повече допълнително материално стимулиране, отколкото лекарите", отбеляза министърът. Тя съобщи, че около 700-800 лв. е заплатата на лекар.


Атанасова съобщи за случай, в който човек от администрацията, е взел допълнително материално стимулиране 53 хил. лв., докато един лекар взима за годината около 4 хил. лв. допълнително материално стимулиране.


Нямам нищо против „Пирогов", тя е болница, за която отговарям като министър на здравеопазването, подчерта Десислава Атанасова. 

"Аз заявих като станах министър, че ще има много ефективен контрол по средствата, които пристигат в болниците", припомни тя и допълни, че проверките в болниците продължават.


Тези доклади няма да останат на бюрото на министъра, но ще бъдат изпратени на всички органи, които могат да вземат мерки, категорична бе здравната министърка.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци