Свързани новини

12.06.2012 13:01

НСИ: Инфлацията през май е отрицателна

Видян 1306 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инфлацията през май е отрицателна – минус 0.1 на сто, показват данните на Националния статистически институт. Това означава, че стоките и услугите са поевтинели с този процент. Спрямо май 2011 г. обаче инфлацията е 1.7 на сто. От началото на годината до края на май също се отчита поскъпване - от 1.6 на сто. Месец по-рано, през април, статистиката отчете скок в потребителските цени от 0.2 на сто - основно заради цените на облеклата, обувките, горивата и транспорта. 


Дефлацията, отчетена през изтеклия месец, се дължи основно на спад в цените на транспорта - с 2.2 на сто, поддържането на жилищата, както и разходите за вода, газ и други горива – с 0.1 на сто, разходите за култура и свободно време – с 0.2 на сто. При храните най-сериозно поевтиняване има при чушките – с 22.3 на сто, при яйцата – с 12.1 на сто, лука – 15.1 на, при листните зеленчуци – с 12.6 на сто.


При нехранителинте поевтиняването се наблюдава в най-голяма степен при горивата. През май пропан-бутанът е поевтинял с 3 на сто, масовият бензин A95H както и А98Н – с 4.3 на сто. Лекарствата и фармацевтичните материали също са поевтинели през месеца с 0.1 на сто. През май поскъпване е регистрирано при доматите – с 11.2%, при картофите – с 13.4 на сто, при ябълките – със 7.2 процента.


При нехранителните стоки се отчитат скромни ръстове – под 1 процент при транспорта, който е поскъпнал с 0.3%, хладилниците – с 0.6 на сто, при наемите на жилища – с 0.3 процента.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец